Gemeente: dossier Landgoed Leudal ‘een puinhoop’

Print
Gemeente: dossier Landgoed Leudal ‘een puinhoop’

Landgoed Leudal in Haelen. Afbeelding: Landgoed Leudal

Haelen -

„Dit dossier is een puinhoop.” Dat erkende een ambtenaar van de gemeente Leudal vrijdag in de rechtbank, doelend op Landgoed Leudal in Haelen. Reden voor de rechtszaak: een ingetrokken vergunning door de gemeente.

De gemeente Leudal moest in 2017 van rechtswege een vergunning verlenen voor de huisvesting van 375 arbeidsmigranten op Landgoed Leudal in Haelen. Dit nadat ze een brief niet als vergunningaanvraag had geïnterpreteerd. Na het ter inzage leggen van de vergunning kwam er een bezwaar van een omwonende. Dat bezwaar werd toegekend en de vergunning ingetrokken. Voor eigenaar Wilbert Hikspoors van Landgoed Leudal reden om opnieuw naar de rechter te stappen.

Onderbouwing

In de rechtbank betoogde de jurist van Hikspoors, Gilles van de Wouw, dat de onderbouwing van de gemeente om de vergunning in te trekken niet deugt. Ook hij sprak van een dossier dat, alleen al gelet op alle juridische procedures, ‘totaal ontspoord’ is. Pogingen van gemeente en Hikspoors om zonder tussenkomst van de rechter te komen tot afspraken over hoeveel arbeidsmigranten er hoelang op Landgoed Leudal mogen verblijven, zijn tot op heden mislukt.

Bestemmingsplan

Wat de gemeente betreft is de vergunning terecht ingetrokken na toetsing aan het bestemmingsplan. Dat kon pas bij de bezwaarprocedure voor de eerste keer gebeuren, omdat dat bij de van rechtswege verleende vergunning niet mogelijk was geweest. Op dit moment is het aantal arbeidsmigranten dat op Landgoed Leudal mag verblijven, na een Raad van State-uitspraak, vastgesteld op driehonderd.

De bestuursrechter doet binnen zes weken uitspraak.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje