Balans en motorbeheersing bij Nederlands kampioenschap trial

Print
Balans en motorbeheersing bij Nederlands kampioenschap trial

Tijdens de trialwedstrijd wordt balans en motorbeheersing op de proef gesteld. Afbeelding: Van Roy Productions

Maasbree -

Op het terrein d’n Heyacker in Maasbree wordt zondag 10 maart gestreden om het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) en het Nederlands Jeugdkampioenschap 2019 in motortrial. De wedstrijd start om 10.00 uur en er zal tot ongeveer 16.00 uur gereden worden.

Tijdens de wedstrijd moeten de deelnemers met hun motor tal van obstakels zien te overwinnen. Een goede balans in de trialsport is dus een vereiste. Naast de juiste motorbeheersing. Bezoekers zullen volgens de organisatie versteld staan van wat de deelnemers allemaal met een trialmotor kunnen. Op d’n Heyacker, in de regio bekend als ‘de oude puinplaats’, wordt veel getraind door leden van de Baarlose Trialclub (BTC). Het grote trialterrein bestaat uit hoge bergen en vele obstakels. De motorsportvereniging uit Baarlo heeft zich sinds 1978 gespecialiseerd in deze tak van motorsport. Met succes. “Onze club bestaat uit ruim honderd leden en bestond in 2018 veertig jaar. Een jubileumjaar dus”, vertelt Floris Theelen, voorzitter van BTC. De trialsport is een van de oudste vormen van motorsport. Er komt veel bij kijken en de sport kan beoefend worden door jong en oud. “Het is ook een vrij populaire sport in Limburg. Diverse rijders uit de regio zijn op het hoogste niveau kampioen van Nederland geworden. Denk aan Frans Kooiman (Roggel), Eddie Moermans (Haelen), Peter van Enckevort (Heel), maar ook leden van BTC zoals Rene Opstals, de gebroeders Frank en Paul Ewalds en Pieter Goertz (kampioen in 2005 en 2007) uit Baarlo. En nu recentelijk Randy Kerstjens uit Blerick die in 2015 en 2018 de hoogste eer voor zich op wist te eisen. En Tom Keunen uit Hout-Blerick die kampioen werd bij Inters II in 2017. De motortrialsport kan op alle niveaus bedreven worden. Leeftijd speelt geen rol. BTC heeft leden vanaf vijf jaar op een trialmotor tot 70+. En alles daartussenin”, aldus Floris.

Classic Trial wedstrijd

Op het trialterrein in Maasbree worden naast officiële wedstrijden ook clubwedstrijden gereden onder de leden in diverse klassen. “In mei organiseren wij nog een Classic Trial wedstrijdweekend op ons terrein. Zoals de naam zegt een klassieke trial met oude motoren. Dit in het kader van de Classic European Competition. En in het eerste weekend van november sluiten we het seizoen af met het finaleweekend Trial Kampioenschap 2019. Dat wordt twee dagen genieten van de motortrialsport voor de liefhebbers en nieuwsgierigen.” Maar eerst gaat zondag de strijd los om de Open Nederlandse Kampioenschappen en Nederlandse Jeugdkampioenschappen. Bezoekers zijn welkom. De entree is gratis.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje