Het hondstrouwe deelnemersveld van de Blerickse optocht

Print

Ook dit jaar weer veel kleur in de Blerickse optocht. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Blerick -

De Blerickse carnavalsoptocht staat al decennia bekend als kleurrijk. Het bonte, gevarieerde deelnemersveld is hondstrouw, zo blijkt ook deze zondag weer. Carnavalsvereniging D’n Duikelaer doet maar liefst voor de 66ste keer mee.

Het is even schrikken als de brandweer deze zondag met loeiende sirene arriveert in de Ruijsstraat in Blerick. De plek waar de carnavalsoptocht van De Wortelepin op het punt staat te vertrekken. Het alarm blijkt mee te vallen. In woonzorgcomplex De Ruijsdonck is de lift vastgelopen. De tachtig nummers tellende bonte stoet moet even wachten. De regen valt, paraplu’s worden opgestoken. De raad van elf krijgt regencapes aangereikt. Maar dan gaat het loos.

Het hondstrouwe deelnemersveld van de Blerickse optocht
Vriendenclub Altiëd de letste wierp zich op als beschermer van het prinselijk trio Foto: Mara van den Oetelaar.

Heel wat deelnemers melden trots hoe lang ze al acte de présence geven. Joekskepel Me Dunk, veertig jaar actief. Vriendenclub Altiëd de letste, twee keer 11 jaar. Joekskepel De Nachravers blaast en trommelt al 43 jaar in de optocht en joekskepel Schots en Scheif meldt trots al 44 jaar bruisend te zijn en nooit te hebben hoeven afzeggen. En optochtgezelschap Utopia ‘haalt al 22 jaar alles van stal’. Carnavalsvereniging D’n Duikelaer spant de kroon met het carnavaleske jubileum van 6x11 jaar. En zorgt voor een van de hoogtepunten. Op 66 Fred Flintstone-achtige, houten scootmobielen staan de namen van de prinsen die D’n Duikelaer in al die jaren heeft gehad.

Wie denkt dat de Blerickse stoet met al deze diehards aan het vergrijzen is, komt bedrogen uit. Veel, heel veel jeugd trekt mee. Met pa en ma, als jeugdprins of -prinses. Met voetbalclub SVB, de Blerickse hockeyclub of als lid van de familie Leenen. Stuk voor stuk al jaren vaste waarden in de optocht, die zich steevast ook mag verheugen op deelnemers van buiten Blerick. Boekend, Hout-Blerick, Velden, ze zijn van de partij.

Het hondstrouwe deelnemersveld van de Blerickse optocht
‘Trees May’ zingt in Blerick Foto: Mara van den Oetelaar

Velen hebben het motto Laef d’ n daag aangrepen voor hun creaties. Een faatse, eenling, duwt een regenton vooruit en meldt droog dat-ie een ton heeft gewonnen. De Hitzacker Boeben haken in op de actualiteit. Bye, bye my love Brexit, klinkt het. ‘Trees May’ loopt voorop terwijl Dancing Queen van ABBA door de straten schalt. Tranen worden geplengd om het vertrek van de Britten uit de EU, terwijl de klokken van de Big Ben beieren.

Prins Roy I met zijn adjudanten Dennis en Ronald bekijken het allemaal met genoegen vanaf de zijlijn op de prinsenwagen. Zij gaan traditioneel pas aan het slot de stoet in. Ze komen uit vriendengroep Altiëd de letste en zijn dit keer echt de letste in de optocht. Die trekt ondanks de aanhoudende regen weer duizenden kijkers naar het Venlose stadsdeel.