Eigenaar van centrale in Tihange verwacht twintig jaar latere kernuitstap

Print
Eigenaar van centrale in Tihange verwacht twintig jaar latere kernuitstap

Koeltoren bij de kerncentrale van Tihange. Afbeelding: EPA

Sittard -

Hoewel de Belgische regering heeft afgesproken in 2025 de laatste kernreactoren te sluiten, gaat energiereus Engie uit van 2045.

Dat schrijft de Belgische krant De Tijd. Engie, het moederbedrijf van Electrabel, heeft in zijn boekhouding een onderscheid gemaakt tussen de kernreactoren die voor 2025 onherroepelijk sluiten en de reactoren die nog langer kunnen openblijven. In die laatste categorie vallen Doel 4 en Tihange 3.

Terugdraaien

Engie gaat er in zijn boekhouding van uit dat de politiek de beslissing om over zes jaar te stoppen met kernenergie nog terugdraait, aldus De Tijd. Dat zou nodig zijn om te vermijden dat het licht in het buurland uitgaat. België heeft immers nog geen goed plan voor vervangende elektriciteitsopwekking. Onlangs werd ook al bekend dat de nucleaire waakhond FANC zich voorbereidt op een mogelijke politieke beslissing om kernreactoren langer open te houden.

Dat de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 in 2022 en 2023 sluiten, staat voor Engie vast. Het bedrijf heeft vorig jaar 615 miljoen euro op die twee reactoren afgeboekt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen