Overlevende Jack Trend (96) vliegtuigcrash Meerlo overleden

Print
Overlevende Jack Trend (96) vliegtuigcrash Meerlo overleden

Het Lancastermonument in Meerlo ter nagedachtenis aan de Britse bemanning. Afbeelding: René Poels

Meerlo -

Jack Trend, de enige overlevende van een vliegtuigcrash in 1944 op de Hees in Meerlo, is op woensdag 20 februari op 96-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Kingswinford (Engeland) overleden.

Zijn Lancaster stortte in de nacht van 12 op 13 juni neer na aangevallen te zijn door een Duitse nachtjager. Zes van de zeven bemanningsleden kwamen om het leven, alleen de 21-jarige radiotelegrafist Jack Trend overleefde de crash.

In 2008 werd op de Hees in Meerlo een monument onthuld ter nagedachtenis aan de Britse bemanning, in aanwezigheid van Jack Trend en afgevaardigden van het 15de Squadron van de Royal Air Force.

Aanval

De Lancaster LM 465 LS-U van het 15de Squadron van de R.A.F. kreeg in juni 1944 opdracht deel te nemen aan een aanval op de Nordstern Synthetische Olieraffinaderij in Gelsenkirchen. De zevenkoppige bemanning vertrok op 12 juni om 23.15 uur vanuit de vliegbasis Mildenhall in het Engelse Suffolk en zette koers richting de Nederlandse kust. Alles verliep voorspoedig, tot het toestel rond 01.00 plotseling werd aangevallen door een Duitse nachtjager. De Lancaster stortte kort daarop neer op een stuk landbouwgrond vlakbij Meerlo. De zes overleden bemanningsleden werden overgebracht naar de R.K. Begraafplaats in Venlo.

Verzet

Radiotelegrafist Jack Trend wist zichzelf in veiligheid te brengen bij de dichtstbijzijnde hoeve. Daar kreeg hij hulp van het plaatselijke verzet. Vijf dagen later kon hij terugkeren naar zijn basis in Engeland. Na de bevrijding zijn de stoffelijke overschotten van de slachtoffers herbegraven op de Britse Militaire oorlogsbegraafplaats Jonkerbos bij Nijmegen.