Marco Kroon aangehouden na kopstoot tegen politieagent

Print
Marco Kroon aangehouden na kopstoot tegen politieagent

Marco Kroon, drager van de de Militaire Willems-Orde. Afbeelding: ANP

Topmilitair Marco Kroon is zondag aangehouden nadat hij in de binnenstad van Den Bosch een kopstoot aan een agent had uitgedeeld. De drager van de Militaire Willems-Orde is door de politie overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Dat melden betrouwbare getuigen aan het Brabants Dagblad.

Kroon zou in het carnavalsweekeinde door een agent zijn betrapt op wildplassen. Nadat hij daarop was aangesproken, kwam het tot de kopstoot aan de politieagent, melden de getuigen. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee wil slechts zeggen dat er ‘een militair’ is aangehouden in Den Bosch, maar vermeldt naam noch andere gegevens. Evenmin wil de woordvoerder kwijt waarom de militair precies is aangehouden.

Advocaat

Het is gebruikelijk dat strafbare feiten die door militairen gepleegd worden (ook in hun vrije tijd), door de marechaussee worden onderzocht. De advocaat van Marco Kroon, Geert-Jan Knoops, laat via een medewerker weten ‘geen informatie te kunnen verschaffen’.

In opspraak

Marco Kroon, geboren en getogen Bosschenaar, ontving in 2009 de hoogste militaire onderscheiding voor getoonde moed in Afghanistan. Begin 2010 kwam hij in opspraak. Het Openbaar Ministerie verdacht hem van overtreding van de Opiumwet en verboden wapenbezit. Hij werd vrijgesproken van de eerste verdenking, maar veroordeeld voor wapenbezit.

Taliban

In januari 2017 biechtte de onderscheiden militair op dat hij tien jaar eerder een Talibanstrijder had gedood, die hem had ontvoerd, mishandeld en vernederd. Zijn werkgever had hij hierover niet eerder ingeseind. Hij was bang dat de geheime missie in gevaar kwam, als hij dat wel had gedaan.

Het Openbaar Ministerie onderzocht de kwestie, maar legde dat onderzoek stil toen bleek dat er onvoldoende aanknopingspunten waren voor verder speurwerk. Kroon schreef zelf een boek, waarin hij ook over het doden van de Talibanstrijder vertelt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen