Overschot andere regio’s naar Limburgse voedselbanken

Print
Overschot andere regio’s naar Limburgse voedselbanken

Afbeelding: ANP

SITTARD -

De overschotten van voedselbanken uit de rest van Nederland moeten naar Limburg gestuurd worden. Dat is het plan van de landelijke vereniging van voedselbanken.

De voedselbanken in Limburg hebben een ernstig tekort aan vers voedsel. Dit komt omdat de vraag naar de pakketten toeneemt en winkels en telers minder vers eten doneren.

De rest van Nederland, met uitzondering van het noorden, heeft juist een overschot. De landelijke vereniging zoekt een vervoersoplossing om overschotten van elders naar gebieden met een tekort sturen.

„Eerst kregen we bijvoorbeeld vijf, zes pallets verse producten van de Lidl. Nu mogen we blij zijn als we er nog één krijgen”, zegt Hannie Verweij van de voedselbank Zuid-Limburg.

Schaarste

Ook bij de voedselbanken in Noord- en Midden-Limburg is er schaarste. „Over de schijf van 5 hebben we het al niet meer”, zegt bestuurslid Petra Dammeijer van de voedselbank in Venlo. „We waren blij dat er de afgelopen weken winterpeen, een krop sla en een paar uien in de pakketten konden stoppen. Maar de tuinders lopen niet meer warm voor een bijdrage, merken we. Ook het brood loopt terug.”

Bij de voedselbank in Noord-Limburg komt er af en toe wel wat vers binnen, maar ‘de producten zijn over het algemeen vrij saai. Veel rijst en pasta”, zegt bestuurslid Lisette Poldervaart.

De landelijke vereniging heeft onlangs een pilot afgerond waarbij groente en fruit uit het Westland werden verdeeld onder regio’s met een tekort. „Dat was een succes. We gaan die nu uitbreiden naar onder meer Limburg.”

Toename

Het aantal gezinnen dat een beroep doet op de voedselbank, groeit. In Zuid-Limburg - waar 900 gezinnen nu een voedselpakket krijgen - staan inmiddels 100 gezinnen op een wachtlijst. In Midden-Limburg steeg het aantal cliënten zelfs explosief van 68 in 2018 tot 235 op dit moment. Ook in Venlo loopt het storm de laatste weken. Een reden daarvoor zou kunnen zijn dat de aanmeldcriteria zijn versoepeld. Maar volgens secretaris Jos van Buel van de voedselbank Midden-Limburg groeit het aantal mensen dat niet meer kan rondkomen, onder meer door de verhoging van de btw.