De einzelgängers: They en Marie-Christine Hurxkens

Print
De einzelgängers: They en Marie-Christine Hurxkens

They en Marie-Christine vlak voor vertrek. Afbeelding: Harry Heuts

Grevenbicht -

Het is altijd gemoedelijk bij de familie Hurxkens, behalve carnavalsmaandag. Beiden lopen namelijk mee in de optocht van De Zawpense. Beiden als einzelgänger en allebei willen ze maar wat graag winnen!

Terwijl Grevenbicht op carnavalsmaandag rustig ontwaakt is de kans groot dat in huize Hurxkens flink geklust wordt. Hier wordt alles op alles gezet om goed voor de dag te komen. Marie-Christine en They gaan namelijk de strijd met elkaar aan. Wie gaat er aan het eind van de dag met de prijs vandoor?

“We zijn al 32 jaar getrouwd”, vertelt Marie-Christine, “en zolang ik hem ken gaat hij als einzelgänger mee.” Zelf loopt ze een jaar of twaalf alleen mee. “Daarvoor trokken we met onze twee kinderen en de harmonie.” Dat laatste doen ze nog steeds. Carnavalszondag staat de optocht van Geleen op het programma. “Maar zodra deze afgelopen is, gaat de blik op de dag erna en gaat de strijd aan”, zegt They strijdlustig.

Met ideeën lopen ze dan al dagen rond, maar met de uitvoering wordt zondagmiddag pas gestart. “Het is vaak nachtwerk”, zegt ze lachend. “Vorig jaar zat ik om 2.30 uur nog achter de naaimachine. Een uur voor de optocht was alles pas af.”

They houdt er een bijzondere tactiek op na. “Maandagochtend, als ik ons inschrijf voor de optocht, koop ik traditioneel de jury om met gehaktballetjes en spek en ei. Alles om te winnen!” In de onderlinge strijd staat They dan ook voor. “Hij is een paar jaar geleden met een heel wasrek de optocht in gegaan met slipjes, stringetjes en onderbroeken van oud-prinsessen van De Zawpense”, vertelt Marie-Christine nog lachend. “Dan weet je al dat het een gelopen race is voor je vertrekt.”

Marie-Christine won afgelopen jaar half verkleed als prinses en half als zichzelf . De thema’s die ze kiezen zijn altijd lokaal. “Politiek is zo oninteressant. Beeg is hier belangrijk, daar toveren we mensen een lach mee op het gezicht en daar doen we het voor.” Dit jaar speelt They in op het feit dat beide prinsen in hun straat wonen met een doos prinsenkeukskes. Zij haalt de toekomstige fusie van Beeg en Obbeeg met een nieuwe vlag aan. En wie er gewonnen heeft: “Zij is tweede geworden, ik heb niks gemaakt.” Puntje Marie-Christine dus. De strijd is gestreden, op naar volgend jaar.