De einzelgänger: Thijs van Es

Print
De einzelgänger: Thijs van Es

Wethouder Thijs van Es in de optocht van Beek samen met zoon Christian Afbeelding: Ermindo Armino

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Doorgaans wordt tijdens carnaval de politiek op de hak genomen. Ideaal voer voor einzelgängers zou je zeggen. Maar wat als de wethouder zelf meeloopt in de optocht als einzelgänger?

In de Graote Optoch van de Baeker Pottentaote loopt een aantal einzelgängers mee. Eén van hen is wethouder Thijs van Es. Hij loopt al jaren mee. „Ik schat ergens tussen de dertigste en vijfendertigste keer. Ik heb ze niet geteld.” De 63-jarige Thijs is opgegroeid in Elsloo en carnaval is hem met de paplepel ingegeven. „Als kleine jongen liep ik aan de arm van mijn vader mee. De optocht was toen al een hoogtepunt en dat is altijd zo gebleven.”

Zoon Christian

Thijs heeft de paplepel op zijn beurt doorgegeven aan zijn 34-jarige zoon Christian. „Sinds enkele jaren loopt hij regelmatig mee als zijn werk dat toelaat.” Dit jaar liepen ze ook gezamenlijk. In oranje jassen droegen de heren een hekwerk met zich mee. „We zijn gehackt”, zegt Thijs kort en bondig. Achter op zijn rug hangt een bordje #youtoo met een foto van beide mannen gehuld in een geel hesje. „Mijn zoon laat meestal in een geel hesje zijn hond uit. Daar is destijds op gereageerd door mensen, alsof mijn zoon de uitvinder zou zijn van de gele hesjesbeweging. Vandaar deze ludieke reactie.”

Politiek

Het heeft dus niks te maken met politiek? „Nee”, lacht Thijs. „Ook al wordt er tijdens carnaval regelmatig de spot gedreven met politiek. Ik hou die twee zaken gescheiden. Ik loop de optocht niet als wethouder, maar als Thijs van Es”, klinkt het stellig.

Eenvoud

„De eenvoud maakt het, daar hoeft niet altijd een boodschap aan te hangen.” Als voorbeeld geeft hij zijn thema van vorig jaar. „Met een hamer en een bouwhelm op sloeg ik in het luchtledige. De spreuk erbij was: ’t Slaat nergens op!” Of het jaar daarvoor. „Ik liep toen met rollen wc-papier en een bordje: Ik draai de rollen om.”

De woordspeling is belangrijk in de uitwerking? „Absoluut. Maar vaak begint het bij de spreuk en maakt de uitbeelding het compleet.” Ook daar koestert Thijs de eenvoud. „Het liefst niet te veel gedoe, dat leidt af. Ik gebruik ook altijd spullen die we thuis hebben liggen.” Wanneer is de optocht geslaagd? „Als mensen snappen wat we hebben uitgebeeld”, zegt hij met een glimlach. „Dat geeft de kick, daar doe je het voor.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen