Gizmo de Bengaalse oehoe heeft een eigen wil

Print
Gizmo de Bengaalse oehoe heeft een eigen wil

Omdat-ie vroeger zo veel op een gremlin leek, kreeg deze oehoe de naam Gizmo van zijn baasje. Afbeelding: Rob Oostwegel

Gronsveld / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle - Huisdieren horen tegenwoordig helemaal bij het gezin en dat mag iedereen weten ook. In de rubriek Dierbaar stellen Limburgers hun extra gezinslid aan je voor. Deze week: Gizmo de Bengaalse oehoe.

Hij gaat er soms met haar valkeniershandschoen vandoor. „Maar een dier hoort ook een beetje een eigen wil te hebben”, vergoelijkt Willemien Pieters (29) uit Meerssen die fratsen van uil Gizmo.

De Bengaalse oehoe is vernoemd naar een van de gremlins, de wezentjes uit de gelijknamige film in 1984. „Toen hij klein was, leek hij daar sprekend op.”

Inmiddels is Gizmo een uit de kluiten gewassen uil van pakweg een kilo. Met veel tijd en geduld heeft ze het dier zeeg (tam) gekregen. „Voor zo ver als je zo’n dier tam kunt krijgen uiteraard.”

Pieters, die behalve valkenier ook werkzaam is als dierenarts-assistente, verzorgt met Gizmo demonstraties en workshops bij Beeing Pure, de imkerij/valkerij in Gronsveld die zij samen met collega Kenny Essers bestiert. „Dat is mijn andere passie”, zegt ze. „Bijen.”