Justitie tekent hoger beroep aan in zaak over illegale export naar Iran

Print
Justitie tekent hoger beroep aan in zaak over illegale export naar Iran

Justitie legt de zaak voor aan het gerechtshof in Den Bosch. Afbeelding: ANP XTRA

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Roggel -

Justitie heeft hoger beroep aangetekend in de zaak tegen het Venlose bedrijf Euroturbine. Dat bedrijf en (ex-)medewerkers werden recent veroordeeld voor de illegale export van gasturbine-onderdelen naar Iran.

Een woordvoerder van het Functioneel Parket laat weten dat justitie tevreden is met de veroordeling, maar het niet eens is met de opgelegde straffen. De rechtbank in Maastricht legde in februari grotendeels voorwaardelijke celstraffen op.

Zo kreeg Parviz T. (65) uit Venlo een jaar cel, waarvan elf maanden voorwaardelijk. Jan H. (61) uit Weert kreeg acht maanden gevangenisstraf, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Beiden moeten ook een taakstraf van respectievelijk 240 en 200 uur uitvoeren. Omdat T. en H. al een maand in voorarrest zaten, hoeven ze niet terug de cel in. Nadia H. (69) uit Roggel kreeg enkel een taakstraf van 120 uur.

De straffen waren daarmee flink lager dan geëist door justitie. Dat had tegen T. een celstraf van drie jaar geëist en wilde dat de andere twee twintig maanden gevangenisstraf zouden krijgen.

De rechtbank achtte bewezen dat de drie namens Euroturbine tussen 2008 en 2010 illegaal gasturbine-onderdelen naar Iran exporteerden. Die goederen konden in theorie ook gebruikt worden voor het ontwikkelen van massavernietigingswapens.