Celstraf voor vervoeren van zoutzuur voor productie drugs

Print
Celstraf voor vervoeren van zoutzuur voor productie drugs

Afbeelding: ANP XTRA

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Wegens het vervoeren van 2500 liter zoutzuur, die waren bedoeld voor de productie van synthetische drugs zoals amfetamine, moet een 46-jarige man uit Sittard een jaar de gevangenis in.

Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had zestien maanden geëist; de rechtbank achtte veertien maanden passend. Maar omdat het ruim drie jaar heeft geduurd voordat de zaak behandeld kon worden, gaan daar twee maanden vanaf.

Proeftijd

In zijn nadeel weegt de rechtbank mee dat hij al eerder is veroordeeld voor een soortgelijk feit. Ook telt zwaar mee dat hij het jongste feit pleegde in de proeftijd die hem bij die veroordeling was opgelegd. „Deze voorwaardelijke veroordeling heeft kennelijk niet het gewenste effect bereikt.”

De rechtbank betreurt het dat die veroordeling niet meer kan worden uitgevoerd, omdat de hiervoor geldende wettelijke termijn inmiddels is verstreken.

Busje

De Sittardenaar werd begin december 2015 in een bestelbus aangehouden ter hoogte van Maastricht, bij een tankstation langs de snelweg. De chauffeur heeft verklaard dat hem was gevraagd het busje „van A naar B” te rijden. Hij zou in ‘B’ betaald krijgen en weer thuis worden gebracht.

Hij reed met het busje van België naar Nederland en werd hier vlak na de grens opgepakt. De Nederlandse politie was gewaarschuwd door de Belgische collega’s dat in het busje mogelijk zoutzuur werd vervoerd. „Deze voorbereidingen waren gericht op het vervaardigen van synthetische drugs”, stelt de rechtbank.

Het busje bleek gestolen en had valse kentekenplaten. De stickers van honderden jerrycans waren verwijderd en er werd een stoorzender voor mobiele telefonie en internetverkeer aangetroffen.

Winstbejag

De rechtbank stelt dat de „productie van en handel in drugs gepaard gaan met (zware) criminaliteit, gevaar voor de omgeving en milieuschade”. De man heeft, aldus de rechtbank, gehandeld uit puur winstbejag „en heeft zich niks aangetrokken van de belangen van anderen en van de maatschappij”.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen