Consumentenbonden slaan alarm over acrylamide

Print
Consumentenbonden slaan alarm over acrylamide

De kankerverwekkende stof komt onder meer in chips voor. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Consumenten, vooral kinderen, moeten beter worden beschermd tegen acrylamide, vinden tien consumentenorganisaties waaronder de Consumentenbond.

Acrylamide is een kankerverwekkende stof die ontstaat bij het frituren, bakken of roosteren van zetmeelrijke producten op hoge temperatuur.

Kinderen

De organisaties testten 532 producten, waaronder chips, koekjes en ontbijtgranen. Een op de drie biscuits bleek meer dan de aanbevolen hoeveelheid acrylamide te bevatten. Dat is zorgwekkend aangezien die vaak worden gegeten door kinderen jonger dan 3 jaar, aldus BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties. Die vraagt de Europese Commissie om de richtlijnen aan te scherpen en bindend te maken.

BEUC wil ook dat Brussel komt met regels voor chips die zijn gemaakt van wortels, biet of pastinaak. Die worden vaak als een gezond alternatief gezien, maar blijken gemiddeld bijna twee keer zo veel acrylamide te bevatten als aardappelchips.

Maatregelen

De EU nam in de zomer van 2017 stappen die ervoor moeten zorgen dat voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants de hoeveelheid acrylamide in onder meer frieten, ontbijtkoek, brood, koffie en chips terugdringen. Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie was gebleken dat het gehalte in veel producten nog hoog was.

De tests tonen volgens BEUC-directeur Monique Goyens aan dat het goed mogelijk is om het acrylamidegehalte in voedsel te verlagen. Zij wijst erop dat als er geen bindende grenswaarden komen, er altijd producenten zullen zijn die de kwestie niet serieus nemen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen