Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Vaals investeert in toerisme voor de e-bike

Vaals investeert in toerisme voor de e-bike

Vaals wil een toeristisch netwerk voor de elektrische fiets. Afbeelding: Harry Heuts

Vaals / Vijlen / Lemiers / Camerig / Holset / Mamelis -

De gemeente Vaals gaat stappen zetten om een toeristisch netwerk voor de elektrische fiets neer te zetten. Zo investeert de gemeente onder meer in twaalf laadpalen en er komt een verhuurterminal voor twaalf elektrische fietsen.

Een waarschijnlijke locatie voor het verhuurstation van het Akense Velocity is de Sneeuwberglaan, bij studentencomplex Katzensprung. In Aken zijn al tientallen terminals actief ter vergroting van de e-mobiliteit in de stad. Inwoners van Vaals kunnen met een abonnement Aken in fietsen en de fiets daar in een terminal stallen.

Toeristische markt

Op aandringen van de gemeenteraad is niet gekozen voor vestiging in het centrum van Vaals, omdat daar al een ondernemer een fietsverhuurbedrijf voor de toeristische markt wil opzetten. De investering in het plaatsen van het e-bikestation is voor Vaals 36.000 euro, voor een contractperiode van zeven jaar. Het beheer komt dan in handen van het Akense bedrijf.

Laadpalen

Daarnaast komen er twaalf laadpalen in de gemeente. Het plaatsen kost 65.000 euro. De palen komen niet alleen in Vaals zelf, maar ook in Lemiers, Vijlen en Holset. Ze komen op plekken te staan vlakbij terrassen, zodat toeristen met de fiets in het zicht kunnen wachten tot de batterij weer is opgeladen. De elektrische voeding voor de laadpalen wordt geregeld via een geïntegreerd zonnepaneel, een zonnepaneel op een aparte mast of via een aansluiting op het elektriciteitsnet. Elke paal heeft vier aansluitingen.

Subsidie

Ook overweegt Vaals een gemeentelijke subsidieregeling voor horecabedrijven voor het plaatsen van laadpalen met zonne-energie, al heeft een aantal ondernemers zelf al een laadpunt aangelegd. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op dinsdag 12 maart.