Belg rijdt 22 km/u te snel en krijgt boete van 192.000 euro

Print
Belg rijdt 22 km/u te snel en krijgt boete van 192.000 euro

Afbeelding: Getty Images

Wat je krijgt als je een gehaaste werknemer met een bedrijfswagen combineert met nalatige administratie? Een snelheidsovertreding ter waarde van 192.000 euro.

Eigenlijk bedraagt de boete voor een snelheidsovertreding maximaal 4.000 euro, maar door de talloze aanmaningen werd de geldstraf voor een bedrijf in Charleroi enkele duizenden euro’s duurder. Een werknemer van een firma in Charleroi reed 72 kilometer per uur waar je 50 mag. Kort daarop ontving zijn bedrijf een boete en een verzoek om de identiteit van de betreffende werknemer bekend te maken. Daar kreeg het bedrijf 15 dagen de tijd voor.

Maar door ‘administratieve nalatigheid’ werd de som niet gestort, noch werd de identiteit van de schuldige werknemer bekendgemaakt. Daarop volgde een eerste herinnering, inclusief een dwangsom en grotere geldboete. Het bedrijf was kennelijk niet onder de indruk, want de nieuwe betalingstermijn werd nog enkele keren overschreden. En blijkbaar maakte het bedrijf zich in het verleden ook al schuldig aan zulke wanbetalingen.

Torenhoge totaalsom

Een snelle rekensom bij de politierechtbank resulteerde al snel in een dwangsom ter waarde van 144.000 euro plus een boete van 48.000 euro voor de baas van het bedrijf. Dat leidt tot een totaalbedrag van 192.000 euro op. Verder werd de bedrijfsleider veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijk.

Die laatste huurde een advocaat in. Deze gaat in beroep en eist een strafvermindering van 24.000 euro voor het bedrijf en 8.000 euro voor de bedrijfsleider. Indien die eis ingewilligd wordt, moet het bedrijf nog steeds 160.000 euro betalen. Zulke boetes zijn bijzonder hoog, maar wel degelijk legaal.