Albanezen actief in Limburgse onderwereld

Print
Albanezen actief in Limburgse onderwereld

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Criminelen uit Albanië doen een machtsgreep in de Limburgse onderwereld en mengen zich met name in het drugscircuit.

De laatste maanden zorgen bendes uit het Balkanland in toenemende mate voor problemen in de provincie. Dat blijkt uit onderzoek van L1.

Volgens de politie is er sprake van ‘Albanezen-problematiek’. Een politiefunctionaris vertelt dat de Albanezen georganiseerd te werk gaan. „Ze krijgen een steeds grotere rol in de drugswereld, omdat ze niet opvallen. Ze rijden niet in dikke auto’s en pochen niet met het geld dat ze verdienen. Dat maakt ze een betrouwbare partner voor andere criminelen.” En dat levert het nodige geld op, weet deze politieman.

Volgens een woordvoerster van de politie Limburg veroorzaken de Albanezen ook verschillende vormen van overlast, waaronder woninginbraken.

Handelspartner

Eerder al werd bekend dat Albanese criminelen de mocromaffia verdringen op de Nederlandse drugsmarkt. Zuid-Amerikaanse drugskartels zien in Albanezen een betere handelspartner. Albanezen hebben net als in Groot- Brittannië de cocaïnemarkt overgenomen, zeggen bronnen bij de politie, in de advocatuur en het criminele milieu. „Ze beperken zich niet meer tot de handel in partijen drugs van enkele kilo’s, maar halen partijen van honderden kilo’s binnen via de Rotterdamse haven”

Vanwege die machtswisseling vrezen rechercheurs gewelddadige vetes tussen Albanezen en de mocromaffia. „We zijn bang voor een clash. Tot nu toe proberen de Albanese bendes geweld te vermijden, maar we weten dat ze dit niet schuwen als het moet.” De politie heeft de grootste moeite met onderzoek naar Albanezen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen