Lezing over oeuvre Willem Vincent van Wittenhorst

Print
Lezing over oeuvre Willem Vincent van Wittenhorst

Een van de werken van Willem Vincent van Wittenhorst.

Horst / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Yvonne Hermans-Cuppen presenteert op woensdag 13 maart in Kasteel Huys ter Horst aan de Kasteellaan in Horst een lezing over de collectie schilderijen van Willem Vincent van Wittenhorst. De inventaris van deze collectie vormt het uitgangspunt van deze door LGOG Kring Ter Horst georganiseerde presentatie. De inventaris die Willem Vincent in 1651 maakte en die tot 1659 door hem werd bijgehouden, is in origineel handschrift bewaard gebleven.

Yvonne Hermans-Cuppen stelde zich in haar afstudeerproject Kunstgeschiedenis ten doel deze schilderijen te achterhalen en vervolgens op te nemen in een catalogus. Van de oorspronkelijk tweehonderdtien stukken tellende verzameling zijn er zo’n honderd teruggevonden. Zij bevinden zich zowel in musea als in privécollecties.

Tijdens de presentatie komen verschillende onderwerpen aan de orde, variërend van de analyse van het handschrift en de geschiedenis ervan tot de kunstverzameling. Vervolgens passeert de betrouwbaarheid van de inventaris de revue en beschrijft Yvonne Hermans-Cuppen de kunstenaar Willem Vincent van Wittenhorst als kunstmecenas. Tot slot worden de plaats en het belang van de collectie Van Wittenhorst binnen de zeventiende eeuw belicht. In het kasteel is binnenkort een aantal kopieën van deze schilderijen te zien. De onthulling hiervan vindt over enkele weken plaats.

De lezing begint om 21.00 uur, na afloop van de jaarvergadering van LGOG Kring Ter Horst. Gratis toegankelijk voor leden van LGOG. Niet-leden betalen een bijdrage van drie euro.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje