Vertoning film ‘Grensgeval’ met plaatselijke filmbeelden uit 1918

Print
Vertoning film ‘Grensgeval’ met plaatselijke filmbeelden uit 1918

Franse vluchtelingen bij Hense Koeeb in Stramproy in 1918. Afbeelding: Peter Crins

Stramproy -

In Stramproy wordt de bekroonde film ‘Grensgeval’ van Peter Crins vertoond. Deze film is een unieke documentaire over de Eerste Wereldoorlog in deze regio. Geïnterviewde grensbewoners vertellen uit eigen ervaring op indringende wijze hoe hun leven beïnvloed werd door deze catastrofale oorlog.

De verhalen uit het Midden-Limburgse grensgebied met België vormen een belangrijk ingrediënt van ‘Grensgeval’. Dit wordt ondersteund door authentiek beeldmateriaal (foto`s en films), dossiers en documenten. Tim Crins componeerde speciaal voor deze film bijpassende filmmuziek en Jo Brunenberg bewerkte het beeldmateriaal en verzorgde de vormgeving.

Bij de vertoning in Stramproy wordt extra aandacht besteed aan de authentieke filmbeelden met Franse vluchtelingen in 1918. Deze vluchtelingen passeerden destijds de grensovergang bij Stramproy en trokken verder naar Weert. Voorafgaand aan de film worden deze beelden toegelicht en wordt onder andere aandacht besteed aan de locaties waar de opnamen zijn gemaakt.

De documentaire laat de kijker zien hoe de strijd tussen de grootmachten het leven in de grensstreek totaal ontregelde. Oud-strijders uit de Belgische grensstreek getuigen in ‘Grensgeval’ van de vier jaar durende strijd in de loopgraven aan de IJzer. Verder komen aan bod het toenmalige vluchtelingenprobleem, de (vermeende) deserteurs, de ‘Doodendraad’, de smokkel van mensen en goederen en het uitbreken van de dodelijke Spaanse griep. Ook vele andere facetten van de “Grote Oorlog” komen aan de orde: de inval van de Duitsers, de vlucht naar en verblijf in Nederland van Belgen, sabotage en de mobilisatie in Nederland. De in dialect gesproken film is in het Nederlands ondertiteld en wordt om 19.00 uur vertoond in ‘de Zaal’, aan de Mariastraat 1. Voorverkoop 5 euro bij de Benelux in Stramproy of via tel. 06-51503377. Dagkassa 6 euro.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje