Maastricht Aachen Airport

Gedoogsituatie vliegveld stopt eind maart

Print
Gedoogsituatie vliegveld stopt eind maart

Na 31 maart mag nog ‘slechts’ 2500 van de 2750 meter startbaan worden gebruikt. Afbeelding: Stefan Koopmans

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Maastricht / Itteren / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop -

Het extra stuk startbaan van vliegveld Maastricht Aachen Airport (MAA) mag nog tot het eind van deze maand gebruikt worden. Daarna stopt de gedoogsituatie.

Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat donderdag bekendgemaakt en is bepaald in overleg met de luchthaven en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Eigenlijk zou de 250 meter extra startbaan eind 2018 al ‘op slot’ gaan. PVV-Kamerlid Dion Graus stak daar met een motie een stokje voor. Volgens hem zou de luchthaven financieel hard geraakt worden en zou het ook qua veiligheid niet verantwoord zijn om de gedoogsituatie abrupt te beëindigen. De startbaan mocht zodoende nog drie maanden volledig worden gebruikt. Per 31 maart komt er een einde aan, schrijft Van Nieuwenhuizen nu in een brief aan de Tweede Kamer.

Gedoogd

De startbaan van MAA is 2750 meter, maar officieel mag alleen 2500 meter worden gebruikt. Lange tijd werd gedoogd dat de baan over de hele lengte gebruikt werd omdat er met een vergunningaanvraag zicht was op legalisatie. Voor de luchthaven is het extra stuk startbaan zeer van belang omdat daarmee ook zwaardere vrachtvliegtuigen op MAA kunnen vliegen. Dat brengt extra geld op.

Fouten

Eind 2018 besloot de provincie de vergunningaanvraag in te trekken omdat ze moest constateren dat de procedure niet goed verlopen is. Gaandeweg zijn er fouten gemaakt met de cijfers en onder de omwonenden heerste grote onrust. De minister besloot toen in eerste instantie het gedogen acuut te beëindigen. Het betekent overigens niet dat de baanverlenging er niet komt. Het provinciebestuur bereidt een nieuwe aanvraag voor, inclusief inspraakprocedure voor de omgeving. Al met al zal dit naar verwachting enkele jaren in beslag nemen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen