Rechtbank moet zaak geitenhouderij Vlodrop overdoen

Print
Rechtbank moet zaak geitenhouderij Vlodrop overdoen

Afbeelding: Lex van Lieshout

Vlodrop -

De rechtbank Limburg moet de vergunning voor een geitenhouderij in Vlodrop opnieuw tegen het licht houden. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Kasteelheer John Akkerman strijdt al lang tegen de geitenhouderij die hemelsbreed 850 meter van zijn huis is gestart in een voormalige kippenstal aan de Weg achter het Koebroek. Akkerman wijst op het risico van Q-koorts. Volgens de gemeente zijn die risico’s getoetst en past het bedrijf binnen de bestaande vergunningen.

Vorig jaar concludeerde de rechtbank in Roermond dat Akkerman zo ver van de stal woont, dat hij niet gezien kan worden als belanghebbende. De zaak werd daarom niet verder inhoudelijk behandeld.

De Raad van State denkt daar anders over. Het kasteeltje ‘Steenen Huys’ van Akkerman ligt dan wel ver weg, maar het uiteinde van zijn tuin ligt tweehonderd meter dichter bij de geitenhouderij. Het is volgens de Raad van State daarom ‘niet uitgesloten’ dat Akkerman ‘gevolgen van enige betekenis ondervindt van de geitenhouderij in de vorm van een verhoogd gezondheidsrisico’.

Over die risico’s zelf zegt de Raad van State overigens niets. Dat oordeel moet de rechtbank Limburg in een nieuwe zaak vellen.