Muziek

Gewestelijk Symphonie Orkest wil uitbreiden

Print
Gewestelijk Symphonie Orkest wil uitbreiden

GSO Maas en Niers zoekt nieuwe leden Afbeelding: GSO Maas en Niers

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Molenhoek / Mook / Middelaar / Plasmolen / Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp -

Het 110-jarige Gewestelijk Symphonie Orkest (GSO) Maas en Niers kan op zijn oude dag nog wel een impuls gebruiken. Het ensemble met leden uit het stroomgebied van de Maas en de Niers kampt met een tekort aan muzikanten. De leden Willy Mackaaij en Els van Brunschot doen een oproep aan potentiële nieuwe leden.

Momenteel telt het Gewestelijk Symphonie Orkest twintig leden. Er wordt gestreefd naar een uitbreiding tot circa dertig muzikanten. „Daar zouden we al heel tevreden mee zijn”, zegt Els van Brunschot. Het tekort aan leden wordt deels veroorzaakt door blessures. „Musiceren is topsport”, zegt Willy Mackaaij, „Er ontstaan klachten in rug en schouders door de houding die muzikanten aannemen. Daar kunnen ontspanningsoefeningen bij helpen. Ik doe deze voor de aanvang van elke repetitie.”

Het GSO met leden uit Berg en Dal, Nijmegen, Malden, Plasmolen, Mook, Bergen en Boxmeer repeteert na omzwervingen via de oprichtingsplaats Gennep, Cuijk en Boxmeer in de Cuijkse schouwburg. Het orkest dat geleid wordt dirigent Rien Snoeren (Helmond) bestaat uit strijkers, altviolisten, cellisten en blazers. De bezetting is mager, en voor repetities en uitvoeringen worden vaak externe muzikanten uitgenodigd.

Dat is nodig om alle stukken te kunnen instuderen en bij een uitvoering ten gehore te brengen. Het is toch niet de oplossing die de vaste leden voor de lange termijn voor ogen hebben. Het GSO Maas en Niers heeft dringend behoefte aan nieuwe aanwas. „We willen uitbreiding op diverse fronten, en zoeken bespelers van contra bass, altviool, cello, viool, en hoorn. En andere blazers zijn ook welkom”, zegt Willie Mackaaij uit Nijmegen.

Het GSO biedt nieuwkomers een wekelijkse repetitie en twee uitvoeringen op jaarbasis in een onderhoudende sfeer. „Het is gezellig en leuk. Dat zullen de invallers kunnen beamen”, zegt Els van Brunschot, „En het laatste concert was een topper met leerlingstrijkers van de vioolschool.

Wat vraagt het GSO van kandidaten? „We zoeken mensen die plezier hebben in het muziek spelen. Ritme en klank kunnen maken zijn andere vereisten”, zegt Mackaaij, „We repeteren op donderdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Behalve in de schoolvakanties. „

Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar gso-cuijk@hotmail.com.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen