Eeuweling was 18 jaar getrouwd met tandarts in Frankrijk

Print
Eeuweling was 18 jaar getrouwd met tandarts in Frankrijk

Jeanne, vergezeld door trouwe familieleden, toont een artikel uit 1988. Daarin staat dat haar moeder 100 jaar was geworden en daarmee de oudste inwoner van Brunssum. Afbeelding: Françoise Petersen

Brunssum -

Jeanne Duyck-Peters uit Brunssum bereikte begin maart de mijlpaal van honderd jaar. Daarmee trad ze in de voetsporen van haar moeder, die ook een eeuweling was. Jeanne heeft lang uitgekeken naar dit moment: “Ik houd wel van een feestje.”

Jeanne Duyck-Peters is geboren op 2 maart 1919 in Heerlen. “Toen ik zes jaar was, zijn we naar Brunssum verhuisd”, vertelt ze. “Mijn vader en oom waren aannemers. Ze bouwden aan de Langeberg in Brunssum. Ik ben hier naar de lagere school geweest en in een klooster bij de nonnen in Echt heb ik de mulo gevolgd. Daarna heb ik als verpleegster op de mannenafdeling in het ziekenhuis in Heerlen gewerkt. Daarvoor heb ik geen opleiding hoeven te doen. Ik hielp mensen te wassen en te verzorgen. Eigenlijk wilde ik dat altijd al graag doen. Mijn moeder kwam me aan het einde van de werkdag dan afhalen met de bus, want ik mocht van haar ’s avonds niet alleen over straat lopen. Ze was erg zuinig op haar kinderen.”

Groot gezin

“Thuis hadden we een groot gezin. Zes dochters en twee jongens. Mijn zussen Lies en Fien hebben op 9 maart 1933 een stoffenzaak in de Rumpenerstraat 13 in Brunssum geopend. Die aankondiging heeft nog in de krant gestaan. Toen Fien trouwde en naar Den Haag vertrok, is mijn zus Jo in de zaak gestapt. Toen Lies trouwde, ben ik erbij gegaan. Volgens mij waren mijn ouders wel blij met onze zaak. Wat zouden ze anders met al die meisjes moeten?”, lacht Jeanne.

Zij vervolgt: “Totaal onverwachts ontmoette ik Hubert op een bruiloft. De eerstvolgende zondag ontving ik al een brief van hem. Of hij me kon ontmoeten? Van het een kwam het ander en zo trouwde ik op vijftigjarige leeftijd met een Franse tandarts die me naar Frankrijk meenam. Het was een geweldige tijd. We hadden een goed leven. Hij had een enorm jachtterrein waarop we jaagden. En in het jachthuis bleven we wel eens romantisch voor de open haard overnachten. Dat was echt genieten. Ik heb altijd al iets met de natuur gehad. Dat blijkt wel, want ik heb bijna vijfentwintig jaar bij de scouting gezeten en ben er akela geweest. Toen Hubert na achttien jaar overleed, ben ik weer naar Brunssum teruggekeerd.”

“Op mijn verjaardag kreeg ik een privé optreden van Fanfare Harpe Davids en burgemeester Leers is me komen feliciteren”, vertelt Jeanne. “Mijn familie heeft vervolgens een heerlijk bourgondisch diner in Kasteel Hoensbroek geregeld. Een dag om nooit te vergeten.”