Wachtlijst: jachthaven Hermus in Roermond flink uitgebreid

Print
Wachtlijst: jachthaven Hermus in Roermond flink uitgebreid

Jachthaven Hermus op schiereiland Hatenboer Afbeelding: Jachthaven Hermus

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De jachthaven bij watersportbedrijf Hermus op het schiereiland Hatenboer in de Roermondse Zuidplas wordt flink uitgebreid. Er komen veertig ligplaatsen bij.

De jachthaven telt nu 250 ligplaatsen voor plezierjachten van vier tot veertien meter. Volgens eigenaar Kees Hermus is uitbreiding dringend nodig, omdat hij een wachtlijst met zo’n tachtig gegadigden heeft die een ligplaats willen huren. „De afgelopen jaren zijn dankzij een provinciale subsidie veel jongeren hier eens komen proeven van de watersport. Vooral varen met sloepen is tegenwoordig helemaal in. Een flink aantal heeft de smaak te pakken gekregen en wil op een gegeven moment een grotere, eigen boot. Dan hebben ze dus ook een ligplaats nodig.” De toegenomen vraag heeft eveneens te maken met het verdwijnen van jachthaven Roermond nabij de Designer Outlet, waar nu botenbedrijf Best Boats is gevestigd.

Geen bezwaar

De herinrichting van de haven wordt gerealiseerd door het verwijderen van twee dammen en het verplaatsen van een aantal palen. Ook wordt een nieuwe golfbreker aangebracht. De uitbreiding vindt grotendeels plaats in een gebied dat nu buiten de beheersverordening ‘Maas en Maasplassen’ valt. Daarom moet de gemeenteraad binnenkort instemmen met een zogeheten verklaring van geen bezwaar. Rijkswaterstaat heeft inmiddels de benodigde vergunningen in het kader van de Waterwet verleend.

Marina

Volgens het Roermondse college leidt de uitbreiding gezien de ligging van de haven niet tot overlast. Ruimte voor de benodigde extra parkeerplaatsen - 0,6 per ligplaats - is er voldoende op het eigen terrein. Burgemeester en Wethouders van Roermond juichen de ontwikkeling toe, omdat die perfect past in de doelstelling van de gemeente om de Maasplassen beter uit te nutten. De Zuidplas is met zijn vele jachthavens en geschiktheid om op te varen, aangewezen als ‘marina’. Deze Maasplas beschikt tevens over een wedstrijdzeilbaan.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen