Kosten opruimen drugsafval naar recordhoogte

Print
Kosten opruimen drugsafval naar recordhoogte

Afbeelding: Jeroen Kuit

SITTARD -

Criminelen dumpen steeds meer synthetisch drugsafval in Limburg. Gemeenten waren vorig jaar een recordbedrag kwijt voor het opruimen van de chemische troep.

In Limburg wordt steeds meer drugsafval gevonden, blijkt uit een rondgang van De Limburger bij de gemeenten. Waar in 2016 en 2017 nog respectievelijk 43 en 41 keer een chemische vondst werd gedaan, steeg dat vorig jaar naar een recordhoogte van 87. De daarmee gepaard gaande kosten stegen eveneens, naar ruim 650.000 euro in totaal.

Lees ook: Botte pech: 30.000 liter drugsafval in de wijk

Kijk op de kaart hieronder hoeveel jouw gemeente kwijt was aan het opruimen van drugsafval

De gemeenten Bergen, Nuth en Valkenburg registreerden niet, of maakten geen onderscheid tussen synthetische drugs of hennep.

Gevaar

Drugsafval is niet zonder gevaar. Zo liepen drie kinderen, onder wie een twaalfjarig Limburgse, in 2015 brandwonden op nadat ze in het Belgische Zutendaal door een plas met chemisch drugsafval waren gereden. „Ook zijn er gevallen bekend van honden die brandwonden opliepen in een plas chemicaliën”, aldus Leon van Zoggel van Strukton Milieutechniek, een bedrijf dat drugsafval opruimt.

De oorzaak van de stijging ligt volgens de politie Limburg in het feit dat steeds meer criminelen zich op de drugsmarkt storten. Zij willen een graantje meepikken en specialiseren zich in één deel van het productieproces, zoals het aanleveren van grondstoffen of uitvoeren van het chemisch proces. Doordat de markt groeit, neemt de hoeveelheid drugsafval navenant toe.

Verder

Daarnaast merken de afvalruimers van Strukton dat criminelen steeds verder rijden om hun afval te dumpen. „In Brabant bijvoorbeeld zitten politie en justitie er kort op”, aldus van Zoggel. „Criminelen rijden dan naar andere provincies en dumpen niet meer bij hen in de buurt.”

Of een gemeente hiermee te maken krijgt, is vaak een kwestie van domme pech. Een voorbeeld is Kerkrade, dat lange tijd gevrijwaard bleef van het onheil, maar vorig jaar met een flinke schadepost werd opgezadeld. Het opruimen van twee vrachtwagens vol drugsafval en grondstoffen kostte bijna 200.000 euro. De gemeente heeft de provincie verzocht om een financiële compensatie. Een subsidieregeling vanuit het Rijk is sinds vorig jaar gestopt. Sindsdien bepalen provincies zelf of zij deze voortzetten. In Limburg is dat nog niet gebeurd.

De Limburger-verslaggever Rik van Hulst bij Reporter Radio over het dumpen van drugsafval. Video: NPO Radio 1

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen