‘Rechters moeten gaan kijken bij kerstbomenveld waar Nicky gevonden werd’

Print
‘Rechters moeten gaan kijken bij kerstbomenveld waar Nicky gevonden werd’

Het lichaam van Verstappen werd gevonden op de Brunsummerheide. Afbeelding: De Limburger/Sanne Linssen

Heibloem / Brunssum - De rechters die de zaak van Nicky Verstappen behandelen, moeten voor een schouw naar de Brunssummerheide.

Dat verzoek deed de officier van justitie vrijdag aan de rechtbank in Maastricht. De rechter liet weten voorlopig nog niet tot een schouw over te gaan. De rechtbank wil nu een andere onderbouwing van het Openbaar Ministerie. 

Volg hier ons liveblog.

Schouw
Brech wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen. De jongen uit Heibloem verdween in 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd hij dood aangetroffen. ,,Het geeft een beter beeld als u daar zelf een keer heeft rondgelopen", aldus de officier van justitie. ,,Bijvoorbeeld over de afstand tussen de plek van het kamp en de vindplaats van het lichaam."

Interessant
De advocaat van verdachte Jos Brech noemt een schouw ,,zeer interessant" en hij is er ,,voorzichtig positief" over. De schouw zou waarschijnlijk ergens in de zomer plaatsvinden, als de rechtbank ermee instemt. De situatie zou dan ongeveer hetzelfde zijn als toen Nicky ruim twintig jaar geleden verdween.

Advocaat Gerald Roethof hekelt tijdens de tweede proforma zitting in de zaak Nicky Verstappen het Openbaar Ministerie. Dat zou volgens hem het uitgangspunt negeren dat een verdachte onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Zo is het onderzoek naar de herkomst van andere stukjes DNA dan dat van Brech stilgezet. Justitie heeft daarom last van tunnelvisie, stelt Roethof.

DNA-spoor
Justitie ontkent dat ten stelligste. Nog voordat Brech in beeld kwam, was al geconcludeerd dat het DNA-spoor van hem verdacht was. Daarbij is altijd rekening gehouden met het feit dat de donor zou kunnen uitleggen hoe zijn DNA op de kleding van Nicky terecht was gekomen. Omdat Brech nog steeds zwijgt, komt die verklaring er niet, redeneren de officieren van justitie.

Pieter Baan Centrum
Brech wordt volgende week opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Daar zal hij zes weken worden doorgelicht. Een woordvoerder van het Pieter Baan Centrum wil niet zeggen of Brech op de speciale afdeling voor zwijgende verdachten komt. Het is de bedoeling dat eind mei het onderzoek van justitie in deze kwestie is afgerond. Op 5 juni moet Brech weer proforma voor komen, als de rechter vandaag tenminste beslist om zijn voorlopige hechtenis te verlengen. Een inhoudelijke behandeling op 5 juni is te vroeg, vinden zowel Roethof als de officieren van justitie.