Advocaat Jos Brech: hef voorlopige hechtenis op

Print
Advocaat Jos Brech: hef voorlopige hechtenis op

Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje) Afbeelding: Politie

Heibloem / Brunssum - De advocaat van Jos Brech vindt dat er geen bewijs is dat zijn cliënt iets te maken heeft met de dood, het misbruik en het ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen ruim twintig jaar geleden.

Hij zou daarom vrijgelaten moeten worden. De 56-jarige B. zit sinds zijn arrestatie afgelopen augustus in de cel. De rechtbank in Maastricht beslist later op de vrijdag over het al dan niet voortduren van de hechtenis van Brech.

Lees hier ons liveblog.

Geen verder onderzoek
De officier van justitie liet tijdens de pro forma-zitting weten dat er geen verder onderzoek komt naar de nog onbekende DNA-sporen die op het lichaam van de jongen zijn gevonden. Aanvankelijk zouden nog drieduizend mannen extra worden opgeroepen voor het DNA-verwantschapsonderzoek, maar vanwege de 100 procent match met Brech op een van de sporen, heeft het Openbaar Ministerie besloten van dat aanvullend onderzoek af te zien.

Tunnelvisie
Advocaat Gerald Roethof vindt dat heel zorgwekkend. ,,DNA kan op onschuldige manieren op plaatsen terechtkomen, dat weten we allemaal." Hij vreest tunnelvisie van het OM. Justitie weerspreekt dat. ,,Het spoor dat wij 'NN2' noemen zat vele malen op de kleding en het lichaam van Nicky. Dat bleek van Jos Brech te zijn. Er is ook nog een onbekend spoor 'NN3'. Dat komt maar één keer voor."

Zwijgen
Brech ontkende de beschuldigingen eerder al en blijft dat doen, verder zwijgt hij. Volgens de officier van justitie ,,schreeuwt" het aantreffen van Brechs DNA op Nicky om een verklaring.

Pieter Baan Centrum
Brech wordt op 14 maart voor zes weken opgenomen in het Pieter Baan Centrum. De rapportage van het PBC wordt eind mei verwacht. Zo snel mogelijk daarna volgt een nieuwe niet-inhoudelijke zitting van de rechtbank.