Jos Brech blijft opnieuw langer vastzitten

Print
Jos Brech blijft opnieuw langer vastzitten

Afbeelding: De Limburger

Heibloem / Brunssum - De rechter heeft vrijdag tijdens de tweede pro-formazitting in de Zaak-Nicky Verstappen beslist dat Jos Brech langer in de cel moet blijven.

Brech wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen. De jongen uit Heibloem verdween in 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd hij dood aangetroffen. 

Bekijk ook: Video: Peter R. De Vries over zwijgen Brech: 'Wees eens een kerel, vertel je verhaal'

Schouw
De rechtbank besliste verder dat er nog geen beslissing komt over een schouw op de Brunssumerheide, waar Nicky in 1998 verdween en dood werd teruggevonden. Het OM deed een verzoek voor een schouw en Brechs advocaat Roethof reageerde daar in eerste instantie gematigd positief op. De rechtbank wil nu een andere onderbouwing van het Openbaar Ministerie. Een definitieve beslissing over de schouw komt op 5 juni, tijdens de volgende pro-fomazitting.

Pieter Baan Centrum
Brech wordt volgende week opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Daar zal hij zes weken worden doorgelicht. Advocaat Gerald Roethof wil niet zeggen of Brech bereid is mee te werken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Het is niet duidelijk of Brech op de reguliere afdeling van de observatiekliniek wordt geplaatst of op de zogeheten ‘weigerafdeling’. Een woordvoerster van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie wil daar uit privacyoverwegingen niets op zeggen.

Teruglezen: Dit werd besproken tijdens tweede zitting in Zaak-Nicky Verstappen

Lage verwachtingen
Advocaat Roethof verwacht slechts algemeenheden uit het PBC-onderzoek. „Hoe moeten onderzoekers oordelen over recidivegevaar in een zaak die twintig jaar oud is en waar in de tussentijd geen nieuwe strafbare feiten met betrekking tot misbruik van kinderen zijn gebleken?", vraagt Roethof. Hij houdt de kinderporno, waarover Brech vorig jaar al verklaarde en bekende, buiten beschouwing.  

Pro-forma
Op 5 juni moet Brech weer pro-forma voor komen. Een inhoudelijke behandeling op 5 juni is te vroeg, vinden zowel Roethof als de officieren van justitie.