Familie Ivana Smit gaat in hoger beroep

© ANP

De familie van Ivana Smit gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Kuala Lumpur dat de dood van het 18-jarige fotomodel een ongeluk was.

AD/Ton Voermans

Een hogere rechter gaat zich over al het feitenmateriaal buigen. ,,Het vonnis dat het een ongeluk was, is geveld omdat er geen 100 procent zekerheid is dat Ivana is overleden door een misdrijf’’, zegt Fred Agenjo, de oom van het overleden model. Hij is tevens de woordvoerder namens de familie. Die is minder pessimistisch dan afgelopen nacht toen het vonnis binnenkwam. ,,Toen zagen we alleen dat woord: een ongeluk. Nu we de toelichting lezen, zien we toch wel aanknopingspunten. Als die hogere rechter een wat groter mandaat heeft, kan het misschien toch tot een strafzaak komen. Al is het maar wegens het verdoezelen van bewijsmateriaal en het zich ontdoen van een stoffelijk overschot.’’

Lees ook: Uitspraak rechter ‘dood Ivana was een ongeluk’ roept nóg meer vragen op

,,De prangende vraag die iedereen nu heeft: hoe kan het dan dat ze veertien verdiepingen lager werd gevonden? Een lijk kan niet naar de rand lopen en springen’’, zei Sankara Nair, de Maleisische advocaat van de familie Smit afgelopen nacht. ,,Iemand moet haar lichaam naar beneden hebben gegooid. En alleen Alex en Luna Johnson waren aanwezig. Hoe kan het dan een ongeluk zijn?’’

© EPA

Rechter Mayhon Binti Talib uit in haar uitspraak veel kritiek op het politie-onderzoek. Inspecteur Faizal had de zaak als een moordzaak op moeten oppakken en veel meer bewijs moeten verzamelen. ,,Het is een mysterie en absoluut een tragedie dat Faizal dit weigerde en de verkeerde keuze maakte’’, aldus de rechter in haar vonnis. Het past in het geloof van de familie Smit dat Faizal is omgekocht door de Johnsons.

Lees ook:Rechter kritisch over onderzoek Ivana Smit

De rechter vindt de getuigenis van de Nederlandse forensisch patholoog Frank van de Goot dat Ivana in het appartement overleed en daar lijfstijfheid optrad plausibel. Ook de blauwe plekken die op Ivana’s lichaam werden gevonden, gebroken flessen in het appartement en het dna van Alex Johnson onder Ivana’s nagels duiden op iets anders dan een ongeluk.

Volgens de rechter is niet duidelijk geworden wat zich tussen Alex, Luna en Ivana heeft afgespeeld en dat daarom ‘een ongeluk’ de enige verdedigbare conclusie is. Met andere woorden: er is ondanks het feit dat Ivana bij de Johnsons thuis overleed, domweg geen hard bewijs dat Alex en Luna haar over de rand hebben gegooid. Politie-inspecteur Faizal had de Johnsons veel beter en harder moeten ondervragen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal