Kleindochters

Opa die ontucht pleegde, hoeft niet de cel in

Print
Opa die ontucht pleegde, hoeft niet de cel in

Ofschoon ontucht is bewezen, hoeft L.S. (76) uit Helden niet de cel in. Afbeelding: iStockphoto

Helden -

Ofschoon de rechtbank in Roermond het plegen van ontucht met twee kleindochters bewezen acht, hoeft de 76-jarige L.S. uit Helden niet naar de gevangenis.

S. is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een proeftijd van drie jaar. Het is niet nodig dat de reclassering toezicht houdt, vindt de rechtbank. De kans op herhaling wordt klein geacht omdat het contact tussen de kleinkinderen en opa is verbroken.

Te oud en te ziek

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van negen maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De advocaat van S. stelde tijdens de zitting dat de man te oud en te ziek is om achter tralies te stoppen. Zo zou hij dementerend zijn. Volgens de aanklager is dat nooit aangetoond.

De rechtbank acht bewezen dat S. meerdere malen ontucht heeft gepleegd met kleindochters die jonger dan twaalf jaar waren. Hij heeft misbruik gemaakt van de genegenheid die ze voor hun opa voelden. Ook heeft hij het vertrouwen geschonden van zijn kinderen, die dachten dat de meisjes bij opa in veilige handen waren.

Ernstig ontwricht

Het misbruik kan ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van de meisjes hebben. Zeker is wel dat de familiebanden ernstig ontwricht zijn. De verdachte lijkt niet te beseffen hoeveel schade hij heeft aangericht, meent de rechtbank. Vanwege zijn blanco strafblad en geestelijke beperkingen vond die een onvoorwaardelijke celstraf echter niet op zijn plaats.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen