Bovens slikt beschuldigingen tegen verslaggever in

© Rob Oostwegel

Gouverneur Theo Bovens neemt zijn harde aantijgingen aan het adres van een ‘afluisterende‘ verslaggever van De Limburger terug.

Jule Peeters en Theo Sniekers

Die journalist onthulde vorige week dat Heerlens burgemeester Ralf Krewinkel een vergeefse gooi heeft gedaan naar de Kerkraadse ambtsketen.

Afluisterpraktijken

De gouverneur beweerde een dag na de onthulling bij L1 dat de verslaggever zich ,,onder valse voorwendselen” in het stadhuis bevond toen de gemeenteraad zich daar achter gesloten deuren over de nieuwe burgemeester uitsprak. De journalist zou achter een pilaar hebben staan wachten terwijl het stadhuis werd ontruimd en zou daarna de besloten vergadering hebben afgeluisterd. Hij betichtte de verslaggever van ,,afluisterpraktijken”. De hoofdredactie van De Limburger had gedreigd met een kort geding indien Bovens zijn uitlatingen over de journalist niet terug zou nemen.

Na het bestuderen van camerabeelden uit het stadhuis neemt de gouverneur nu fors gas terug. Hij moet erkennen dat uit de beelden ‘niet valt op te maken’ dat de journalist zich willens en wetens heeft laten insluiten en onder valse voorwendselen in het stadhuis was. Dat was zijn ‘eigen interpretatie’ van wat de gemeente Kerkrade hem had medegedeeld, zo schrijft hij in een brief aan de hoofdredactie van De Limburger.

Lees de brief van de gouverneur aan de hoofdredactie van De Limburger hier.

Bovens spreekt ook niet meer over afluisteren omdat de camerabeelden niet van geluid zijn voorzien. Hij kan dus niet beoordelen of de verslaggever zoals deze heeft verklaard al bij het betreden van de gang bij de gesloten raadzaal kon verstaan wat binnen werd gezegd. ‘Ik moet in het midden laten wat hij precies op die gang kon verstaan.’

Lees ook: Gouverneur Bovens geeft Heerlen uitleg over kwestie Krewinkel

Geen ontruiming

Uit de camerabeelden blijkt dat de verslaggever op 27 februari iets voor 19 uur het geopende stadhuis binnenkomt en de lift omhoog naar de raadzaal neemt. Op hetzelfde moment neemt de bode vanuit die verdieping de trap naar beneden om de ingang naar het stadhuis op slot te doen. Beide mannen zien en spreken elkaar niet. Van de ontruiming van het stadhuis die Bovens eerder meldde, is nu in zijn brief geen sprake meer.

Lees ook: Theo Bovens: ‘De chaos ligt aan anderen’

Als de verslaggever boven aankomt, loopt hij na korte tijd naar een deur van de raadzaal en vervolgens naar een andere. Hij gaat op korte afstand daarvan luisteren, maar legt niet zoals Bovens tegenover L1 verklaarde zijn ,,oor letterlijk te luister aan de deur.” Na zeven minuten vertrekt de journalist en verlaat het stadhuis, waar de raadsvergadering doorgaat.

Onderzoek

Bovens stelt dat het niet zijn bedoeling was te suggereren dat de verslaggever zich schuldig heeft gemaakt van een strafbaar feit. Als het tot een strafrechtelijk onderzoek zou komen, is het aan het Openbaar Ministerie om dat te beoordelen, schrijft hij. De gouverneur steunde vorige week de aangifte van afluisteren die Kerkrade tegen de verslaggever heeft gedaan.

Hoofdredacteur Bjorn Oostra is tevreden met de brief van Bovens. ,,Hij had beweerd dat onze verslaggever zich aan strafbare feiten had schuldig gemaakt. Dat ondermijnde het vertrouwen in de verslaggever, in De Limburger en in de journalistiek. Bovens heeft zijn bewering nu teruggenomen.”

Van afluisteren is volgens Oostra ook geen sprake. De verslaggever kon het stadhuis gewoon in. Hij wilde daar de openbare vergadering bijwonen die na de besloten zitting zou volgen. Niemand vertelde hem dat hij daar niet mocht zijn. ,,Hij had niet de intentie om af te luisteren maar kon tot zijn eigen verbazing verstaan wat er werd gezegd, zonder hulpmiddelen te gebruiken. Hij ging dichterbij staan om daar zeker van te zijn. Afluisteren heeft iets geniepigs, maar onze verslaggever heeft in alle openheid gehandeld.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal