voetnoot

‘Carnaval verkiezen boven iconische wedstrijd, dan ben je niet idolaat van voetbal’

‘Carnaval verkiezen boven iconische wedstrijd, dan ben je niet idolaat van voetbal’

Ivar Hoekstra. Afbeelding: De Limburger

COLUMN - De vraag zal over twintig jaar zeker gesteld worden: ‘Wat deed jij toen Ajax in de Champions League met 1-4 won bij Real Madrid?’ Ik hoop dat de voetballiefhebbende collega’s en vrienden die vastelaovend verkozen boven deze legendarische wedstrijd dan zo eerlijk zijn en de waarheid te vertellen. ‘Real Madrid - Ajax op 5 maart 2019? Niets van gezien. Toen liep ik in mijn pekske voor de vijfde avond op rij wat te sjoenkele ergens.’ Mag natuurlijk, maar kom dan straks tijdens de kwartfinale op Facebook niet aankakken met ronkende vergelijkingen tussen het Ajax van nu en dat van Cruijff en Van Gaal, want dan zal ik je vriendelijk vragen hoe je aan die wijsheid komt: ‘Man, je liep tijdens Real - Ajax ergens rond als zak friet, dus lul nu niet.’

Het leven draait om keuzes. Je kunt niet anderhalf uur carnaval verkiezen boven een iconische wedstrijd en vervolgens toch nog beweren helemaal idolaat van voetbal te zijn. Dan valt je masker. Dat viel ook bij Valentijn Driessen. De voetbalanalist van Veronica Inside en chef voetbal van De Telegraaf besloot niet naar Madrid af te reizen. Valentijn bleef thuis, omdat hij totaal niet in Ajax geloofde. Mag, maar accepteer dan ook dat je rol als analist is uitgespeeld. Nu probeerde Driessen zijn hachie nog te redden door in een halfslachtige analyse in een podcast de winst van Ajax toch vooral te zien in het licht van Reals ineenstorting. Een Nederlands team zegeviert met 1-4 bij de club die drie jaar op rij de Champions League won, en dan nog de nadruk op de zwakte van de tegenstander leggen.

Dat flikte niet alleen Driessen. Ook voetbalicoon Ruud Gullit deed een duit in het zakje door te roepen dat Ajax ‘zulke makkelijke wedstrijden zelfs in de eredivisie niet heeft’. Triest. En in het buitenland ongekend. Maar in Nederland komt Gullit ermee weg, omdat het in onze calvinistische inborst zit eigen succes vooral te danken aan het falen van anderen. Ik heb met jaloezie gekeken naar de buitenlandse media, die wel helemaal los gingen over de fenomenale prestatie van Ajax. De mooiste kop las ik ergens in een Spaanse krant: ‘Jochies met acne-koppies veroveren Europa!’

Ja, het zou goed kunnen dat het in de volgende ronde exit is voor de Clearasil-ploeg van Ten Hag. Van Manchester City, Bayern München of Barcelona kun je zomaar verliezen. Dan zullen de Driessens en Gullits opgelucht hun gelijk claimen: ‘Zie je nou wel? Niet Ajax was zo sterk, maar Real zo zwak.’ Ik koester nu vooral de herinnering aan de mooiste wedstrijd van een Nederlandse club in Europa in de laatste twintig jaar.

En beste vastelaovendvrienden, mocht het ooit weer voorkomen dat Ajax tijdens carnavalsdinsdag in Bernabéu speelt, dan zal ik geen tussenstanden meer appen. Ik snap dat ik daarmee jullie laatste uurtjes feesten danig heb verstoord. Sorry daarvoor.