Strenge vorst komt er niet meer, wel maartse buien met windstoten

Print
Strenge vorst komt er niet meer, wel maartse buien met windstoten

Een nieuw weerrecord is gevestigd: voor het zesde jaar op rij is er in De Bilt geen sprake geweest van strenge vorst. Uitzonderlijk, zegt Weeronline.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: op strenge vorst hoeven we deze maand niet meer te rekenen. De meeste nachten zijn vanaf nu zacht, met temperaturen tussen de 3 en 5 graden. Die voorspelling van het uitblijven van vorst durft de weerdienst wel aan; na 10 maart heeft het nog nooit streng gevroren in De Bilt.

Lees ook: ‘Maartse buien’ met natte sneeuw op komst

Normaal gesproken is er alleen in de wintermaanden december, januari en februari kans op strenge vorst in De Bilt. Slechts enkele keren vroor het al in november streng. Zo daalde het kwik op 29 november 1921 tot -15 graden. Een laat vorstrecord werd gevestigd op 10 maart 1931. Toen werd het -11,2 graden.

Tekenend

Waar het halverwege vorige eeuw tussen november en het begin van maart gemiddeld nog vier tot vijf keer streng vroor, is dat aantal nu gedaald tot één keer. De laatste keer dat het in De Bilt streng vroor, was op 25 januari 2013. Dit jaar gold 21 januari met een temperatuur van -8,1 graden als de koudste dag. Het uitblijven van de strenge vorst is tekenend voor de opwarming van het klimaat, aldus de weerdienst.

Vorst zit er dus voorlopig niet meer in, maar wat we deze maand wel mogen verwachten zijn volop maartse buien. Zeker dit weekeinde valt er hier en regen met hagel en is er kans op zware windstoten.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje