Geen van 157 inzittenden overleeft crash met Ethiopisch vliegtuig

Print
Geen van 157 inzittenden overleeft crash met Ethiopisch vliegtuig

Afbeelding: REUTERS

Een vliegtuig van Ethiopian Airlines met 157 mensen aan boord is zondag neergestort. Het gaat om een Boeing 737 die vanuit Ethiopië onderweg was naar Nairobi in Kenia. Er zijn geen overlevenden. Dat meldt de Ethiopische staatsomroep.

De premier van Ethiopië condoleerde in een verklaring de nabestaanden zonder details te geven van het ongeval. Een woordvoerder van de vliegmaatschappij bevestigt dat een toestel rond 8.44 uur (lokale tijd) is neergestort.

Het toestel kwam na het opstijgen uit de hoofdstad van Ethiopië, Addis Ababa, in de problemen. Het vliegtuig ‘had een onstabiele verticale snelheid’, zo meldt Flightradar24. Ook werd het contact met de luchtverkeersleiding zes minuten na het opstijgen verbroken.

De crash vond ter hoogte van de stad Debre Zeit plaats, ongeveer vijftig kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. Aan boord waren 149 passagiers en acht bemanningsleden. De slachtoffers hebben 33 verschillende nationaliteiten. Onder de doden zijn onder andere 32 Kenianen en 17 Ethiopiërs. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Nederlanders aan boord zaten.

Op de luchthaven van Nairobi wachtten veel passagiers op informatie. ,,We wachten gewoon op mijn moeder. Ze neemt haar telefoon niet op”, zegt Wendy Otieno tegen persbureau Reuters, terwijl ze haar telefoon vast houdt en huilt. Robert Mudanta (46) wacht op zijn zwager uit Canada. ,,Niemand heeft ons iets verteld, we zijn gewoon hier gaan staan en hopen op het beste.”

Grootste

Het gecrashte vliegtuig is slechts enkele maanden oud en heeft eind oktober zijn eerste vlucht gemaakt. Het staatsbedrijf Ethiopian Airlines noemt zichzelf de grootste luchtvaartmaatschappij van Afrika. In 2010 verongelukte ook een internationale lijnvlucht van deze maatschappij. Ook dat toestel was op weg naar Addis Abeba in Ethiopië. Het stortte enkele minuten na het vertrek vanaf de Internationale Luchthaven Rafik Hariri in Beiroet (Libanon) neer in de Middellandse Zee op ongeveer 3,5 kilometer uit de kust. Het toestel was even daarvoor opgestegen in zwaar weer met onweer. Negentig mensen kwamen om het leven.

Het toestel dat nu is neergestort is hetzelfde type als een vliegtuig van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air dat vorig jaar oktober in zee stortte, 13 minuten na het opstijgen vanuit Jakarta. 189 mensen kwamen om.