Video: Brandweer op piek van de storm niet bereikbaar

Print

Brandweer over storm in Limburg - 10 maart 2019. Video: De Limburger

De brandweer in Limburg is zondagmiddag op de piek van de storm even niet bereikbaar geweest. .

De storm was het hevigst even na drie uur. Toen lag ook de meldlijn er korte tijd uit, aldus de brandweer.

Met een gemiddelde windsnelheid van kracht 9 op de schaal van Beaufort is de eerste officiële storm van dit jaar een feit. Bij het KNMI-station in Haler werd deze windkracht zondagmiddag ook gemeten.

In Limburg werden windstoten gemeten van ver boven de honderd kilometer per uur. Dat melden de meteorologen van Weerplaza en Weeronline.

Video: Brandweer op piek van de storm niet bereikbaar
Foto: David Dunnaway

Bij de storm is niemand gewond geraakt, weet de brandweer in Limburg te melden. Sinds vijf uur zijn de meldingen afgenomen.

In het midden van de provincie was de overlast het grootst, vertelt een woordvoerder van de brandweer. De in totaal ongeveer honderd ontvangen meldingen kwamen met name uit dat gebied. Het ging vooral om omgewaaide bomen die op auto’s terechtkwamen of wegen blokkeerden. Ook rondvliegende dakpannen richtten her en der schade aan.

De brandweer verwacht dat de storm inmiddels over het hoogtepunt heen is.

Video: Brandweer op piek van de storm niet bereikbaar
Foto: David Dunnaway

Lees ook: Extreme windstoten: Code oranje in Limburg

De laatste keer dat het officieel tot storm kwam was op 24 januari 2018. Sinds 2003 is een stormloze periode niet meer zo lang geweest. Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op kracht 9 op de schaal van Beaufort.

Zuiden

In Limburg ging het in de loop van de zondagmiddag ook stevig te keer, met als gevolg tientallen meldingen van schade door omgevallen bomen. ,,De storm hebben we te danken aan een klein lagedrukgebied dat van west naar oost over het midden van het land trekt”, laat weerman Wilfred Janssen van Weerplaza weten.

Lees ook: Storm veroorzaakt schade in Limburg: NS legt treinverkeer stil

Vooral ten zuiden van de grote rivieren was sprake van zeer zware windstoten, van 90 tot 120 kilometer per uur. In het noorden van het land was het veel rustiger met een matige wind uit compleet tegengestelde richting, het oosten.

Video: Brandweer op piek van de storm niet bereikbaar
Foto: David Dunnaway

Bekijk ook video: Boom valt op A76, snelweg afgesloten

Zware windstoten

Ook maandag is er een kans op storm aldus het weerbureau. ,,Dan trekt een volgend lagedrukgebied over ons land. Aan het einde van de ochtend en in het begin van de middag kan dit gebied voor flink wat wind zorgen in het noordwesten, op de westelijke Wadden en de regio’s rond het IJsselmeer.”

Mogelijk komt het opnieuw tot storm, maar de grote vraag is of het een uur lang met stormkracht gaat waaien. Wel is er weer kans op zeer zware windstoten rond 100 kilometer per uur.

Bekijk hier de uitgebreide weersverwachting.