Honderden meldingen van stormschade in Limburg

Print
Honderden meldingen van stormschade in Limburg

Honderd jaar oude boom vermorzelt auto in de Kerkraadse Chevremont. Afbeelding: Peter Trompetter

De eerste officiële storm van 2019 heeft zondagmiddag op verschillende plekken in Limburg schade aangericht. Bij de brandweer kwamen honderden meldingen van stormschade binnen.

In Noord- en Midden-Limburg registreerde de brandweer 140 meldingen. In Zuid-Limburg zochten 250 mensen contact met de meldkamer.

De storm raasde in de middaguren zo intens over Limburg dat ProRail uit voorzorg besloot om het treinverkeer in de provincie tijdelijk stil te leggen.

Het KNMI moest zondag een weerwaarschuwing afgeven vanwege de zeer harde wind. In Limburg en Brabant zijn windstoten gemeten van meer dan 120 kilometer per uur en storm met windkracht 9.

Bij de storm is niemand gewond geraakt, meldt de brandweer in Limburg. Sinds vijf uur zijn de meldingen afgenomen.

In het midden van de provincie was de overlast het grootst, vertelt een woordvoerder van de brandweer. De in totaal ongeveer honderd ontvangen meldingen kwamen met name uit dat gebied. Het ging vooral om omgewaaide bomen die op auto’s terechtkwamen of wegen blokkeerden. Ook rondvliegende dakpannen richtten her en der schade aan. De storm was het hevigst even na drie uur. Toen lag ook de meldlijn er korte tijd uit, aldus de brandweer. De verwachting is dat de storm inmiddels over het hoogtepunt heen is.

De brandweer had handenvol werk met de meldingen van stormschade. In de binnenstad van Maastricht moesten verschillende straten worden afgezet. Er ontstond gevaar voor het winkelend publiek omdat verschillende dakpannen waren losgewaaid. Aan de Spoorstraat in Treebeek werd de voorgevel van een woning totaal verwoest, doordat er een boom vol op het huis viel.

Honderden meldingen van stormschade in Limburg
Woning verwoest in Treebeek. Foto: De Limburger

In Echt moest vlak voor de aftrap het amateurvoetbalduel EVV-Quick in de derde divisie worden afgeblazen omdat op het terrein een lichtmast was omgewaaid. De mast op sportpark De Bandert was niet bestand tegen de extreme wind. In Valkenburg werd aan Walram-vv SCM in de elfde minuut een vroegtijdig einde gemaakt toen een vangnet achter één van de doelen omwaaide.

Honderden meldingen van stormschade in Limburg
Venlo, ballenvanger omver geblazen. Foto: Track’88

Ook het amateurvoetbalduel Venlosche Boys-Wittenhorst haalde het einde niet. De wedstrijd moest na twintig minuten worden gestaakt omdat er een ballenvanger door de harde wind uit de grond werd gerukt.

Honderden meldingen van stormschade in Limburg
Boom valt op dug-out in Beesel. Foto: Track’88

Het Designer Outlet in Roermond is zondagmiddag rond 15.00 uur op eigen initiatief ontruimd om te voorkomen dat bezoekers gewond zouden raken. De ontruiming zou rustig zijn verlopen, wel zou dit de nodige verkeersoverlast hebben veroorzaakt.

Vanuit Midden-Limburg kwamen zondag volgens de brandweer de meeste meldingen binnen. „Gewonden zijn er niet gevallen, geeft een woordvoerder van de brandweer aan. „Wel is schade ontstaan door het omwaaien van bomen, lantaarnpalen en dakpannen. In Roosteren is een gevel van een oude boerderij ingestort en in Echt is vlak voor aanvang een voetbalwedstrijd afgelast nadat een lichtmast omwaaide. In het parkje achter theater De Huiskamer in Weert is een monumentale boom omgewaaid waarvan de takken op het Sint Raphaelpad liggen. Aan de Wilhelminasingel, ook in Weert, waaide een lantaarnpaal op een auto.

Attractiepark Toverland in Sevenum moest zondagmiddag rond vier uur even geheel ontruimd worden vanwege de storm. “Eerder die middag, zo rond een uur of twee, hebben we onze achtbaan Boosterbike al moeten sluiten omdat het te hard waaide”, zegt Tessa Maessen van het park. “Toen het zo rond een uur of vier nog harder ging stormen, is een aantal dakplaten van de grote indoor hallen gaan klapperen. Daardoor is op een gegeven moment ook het brandalarm afgegaan. Op dat moment is het bij ons de procedure dat we de hallen ontruimen. Dus hebben we onze gasten vriendelijk verzocht om beide hallen te verlaten. Iets wat eigenlijk maar zelden voorkomt. ”

In alle grote steden zijn lokale actiecentra ingericht om de meldkamer te ontlasten, meldingen van stormschade konden zo rechtstreeks worden doorgeprikt naar de lokale centra.

Honderden meldingen van stormschade in Limburg
Boom op het spoor in Kerkrade. Foto: Peter Trompetter

In Kerkrade belandde een boom op het spoor, waardoor het treinverkeer voor enige tijd moest worden stilgelegd. Arriva zette bussen in als vervangend vervoer.

In de Kerkraadse wijk Chevremont werd een auto op de hoek van de Lindenlaan en Kastenjestraat vermorzeld door een meer dan honderd jaar oude boom. In Beek waaide de slagkooi, het hekwerk rond het honkbalveld de Cheetahs, omver. Vorig jaar januari werd het hek ook al omgeblazen bij noodweer.

Honderden meldingen van stormschade in Limburg
Kerkhof in Mechelen. Foto: Track’88

In Zuid-Limburg kwamen eveneens meldingen uit Berg en Terblijt, Elsloo, Geleen, Kerkrade, Maastricht, Mechelen, Mheer, Stein, Treebeek en Vaals van omgevallen bomen. De Kelderstraat in Oud-Stein werd geblokkeerd door grote takken, die door de wind van de bomen zijn gerukt. Dat was ook het geval op het fietspad aan de Steinderweg in Elsloo.

Honderden meldingen van stormschade in Limburg
Weert. Foto: De Limburger
Honderden meldingen van stormschade in Limburg
Maastricht, Prins Bisschopsingel. Foto: Jean-Pierre Geusens
Honderden meldingen van stormschade in Limburg
Schade aan muur in Reuver. Foto: David Dunnaway

De straatartiesten bij het stART festival in de Doolhof in Tegelen moesten zondagmiddag voortijdig stoppen met het optreden. „Het heeft de hele middag gewaaid, maar rond drie uur zondagmiddag begon de windkracht toe te nemen”, zegt Marc Romers van het organiserende Totaal Theater. „Toen er losgewaaide takken door het theater gingen vliegen, konden we de veiligheid van onze bezoekers en onze artiesten niet meer garanderen. Toen hebben we het festival stilgelegd.”

Een woordvoerder van de brandweer kan de organisatie van het festival alleen maar complimenteren met het doortastende optreden. “ Zo tussen half twee en half zes hebben we in Noord- en Midden-Limburg ongeveer 140 meldingen binnengekregen en verwerkt. We wisten van tevoren dat we in korte tijd veel hulpvragen zouden krijgen en hebben de brandweerkazernes van Venray, Venlo, Roermond en Weert daar op voorhand op ingericht. We waren er klaar voor. Gelukkig zijn er geen doden of gewonden te betreuren. Vooralsnog gaat het vooral om omgewaaide bomen die op sommige plaatsen ook de rijbaan versperden en dakpannen en andere spullen die zijn gaan waaien.”

De oorzaak van het gure weer is een lagedrukgebied dat vanuit het westen over Nederland naar het oosten trekt. Het KNMI verwacht ook na het weekeinde nog guur weer, met een maximumtemperatuur van tien graden.

Honderden meldingen van stormschade in Limburg
Windrakerberg. Foto: Ermindo Armino

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen