Drukte voor de storm bij stART festival in De Doolhof

Print
Drukte voor de storm bij stART festival in De Doolhof

Dansen met een reus voordat de storm echt toeslaat. Afbeelding: Lé Giesen

Tegelen -

Van stilte voor de storm is op deze zondagmiddag in de Doolhof in Tegelen geen sprake. Voordat het stART festival vanwege de harde wind moet worden stilgelegd, vermaakt een veertigtal acts vele honderden bezoekers.

Het is druk in openluchttheater de Doolhof in Tegelen. Ondanks de harde wind hangt een dame in een rode jurk aan een koffer ergens hoog in de lucht. Door de wind zwiept alles heen en weer, terwijl de vrouw soms hangend aan alleen maar wat rode doeken halsbrekende toeren uithaalt. Deze straattheatermaakster oogst bewondering bij alle toeschouwers die toevallig haar kant uit kijken. Niet alleen omdat ze schijnbaar moeiteloos een spagaat in de lucht maakt, maar ook omdat haar theaterkostuum haar armen en benen bloot laat. En dat met dit hondenweer.

Want het is op deze zevende editie van straattheaterfestival stART koud in Tegelen. IJskoud. De wind giert door de Doolhof, waar straattheaterartiesten van verschillend pluimage laten zien wat ze kunnen. Zo danst een meisje op een enorme, rode bal met een reus van een danspartner, proberen de ‘mandenwezens’ Merkel en Vannix een klein meisje zo ver te krijgen dat ze haar warme jas verkoopt voor een knoop, klimt een lila gorilla over de muren van de Doolhof en laten de dames van het Mobiele Naaitheater jong en oud fietsen op een rijwiel dat hun naaimachine aandrijft.

Doldwaze middag

Bedoeling van deze doldwaze middag is dat organisatoren van (zomerse) festivals komen kijken en dat ze de acts die hen bevallen vastleggen. „Dat werk al jaren prima”, vertellen de artiesten van circustheater Vladimir, die met een vijfeneenhalf meter hoge vis tussen de mensen rijden. Het gevaarte spuugt bubbels van zeepsop uit en plastic ballen die de aanwezige kinderen uit zichzelf teruggooien in een net.

Volgens Marc Romers van Totaal Theater dat het stART festival organiseert, hebben zijn artiesten altijd goed weer gehad als ze zich in het Tegelse openluchttheater aan publiek en organisatoren van festivals presenteerden. Maar dit jaar gaat het rond een uur of drie toch mis. Het gaat plots nóg harder waaien dan het al de hele middag gedaan heeft. En dus moet onder meer Maritne Dufresne voortijdig moeten stoppen met hoedjes vouwen, zet ‘boer Bert die met Stien op stap gaat’ zijn koe eerder terug in de stal dan gepland en klimt zelfs de held van het Shalton Theatre, die zich ook als het stormt met blote bast aan het publiek laat zien, van zijn stelten.

Afgewaaide takken

Marc Romers: „Als er afgewaaide takken door het theater gaan vliegen, kun je de veiligheid van bezoekers en artiesten niet meer garanderen en moet je de boel voortijdig stilleggen. Gelukkig had ons publiek daar alle begrip voor. Onze artiesten hebben nog een vet applaus gekregen en daarna is iedereen rustig vertrokken. Volgend jaar doen we het nog een keer. Hopelijk zit het weer dan een beetje mee.”