Video: Storm richt ravage aan bij woning: ‘Ik dacht aan aardbeving’

Print

Boom op huis in Brunssum - 10 maart 2019. Video: Track’88

Brunssum -

Een omgevallen boom heeft zondagmiddag een ravage aangericht bij een woning in Brunssum. De complete voorgevel werd beschadigd.

„Ik dacht eerst dat het een aardbeving was.” Té Westerhof stond in haar keuken toen een paar deuren verderop een grote esdoorn met een donderend geraas op een woning aan de Spoorstraat in Brunssum viel. „Daarna hoorden we gekraak en was er een grote stofwolk in de straat. Je kon niet eens de overkant zien.”

Westerhof staat voor haar deur een sigaretje te roken en is er rustig en nuchter onder. Of dat ook voor haar buurvrouw een paar huisnummers verderop van in de zeventig geldt, betwijfelt ze. „Die is zich kapot geschrokken. Gelukkig is ze ongedeerd en heeft ze een vriend waar ze kan overnachten.”

Voor de oude mijnwerkerswoningen in de wijk Treebeek stonden vier grote esdoorns. Eén werd afgelopen najaar gekapt, toen bleek dat deze boom aangetast was. „Die boom had zwammen op de stam, wat duidt op ziektes”, vertelt een gemeentewoordvoerder. „De andere drie esdoorns hadden die kenmerken niet, dus die hebben we laten staan. Nu blijkt dat de wortels van de omgevallen boom ook aangetast zijn.”

Lees ook: Storm veroorzaakt schade in Limburg, NS legt treinverkeer stil