geweld

De doktersassistent vangt klappen op

Print
De doktersassistent vangt klappen op

Afbeelding: ANP

Bijna twee van de drie doktersassistenten hebben de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Ze werden geslagen, geschopt of bedreigd met een bijl, mes of vuurwapen. Ook richtten patiënten vernielingen aan.

Dit blijkt uit een ledenpeiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) onder bijna duizend doktersassistenten. NVDA-voorzitter Kees Gillis: „Een patiënt smeerde bloed aan de muur, er is een aantal incidenten met vuurwapens en één met een bijl. Er wordt geslagen, met computers gegooid of patienten dreigen dat ze weten waar je woont.” Ook worden assistenten uitgescholden en bespuugd. In een aantal gevallen moest de politie erbij komen.

Stijging

Mogelijke verklaringen voor de toenemende intimidatie zijn: lange wachttijden, onwetendheid, verkeerde verwachtingen en machteloosheid van patiënten. Ook spelen drank- en drugsgebruik of psychiatrische problemen een rol. Volgens de Nederlandse Zorg Autoriteit stijgt het aantal zorgvragen bij huisartsenposten door de vergrijzing tot 2025 jaarlijks met 2 tot 3,7 procent.

‘Verdrietig’

Bijna de helft van de belaagde doktersassistenten vindt dat het geweld (sterk) toeneemt. Slechts 4 procent stelt dat het afneemt. De uitkomsten maken Gillis ‘boos en verdrietig’. „Verdorie, waarom doen zoveel mensen zo? Je hebt te maken met zorgverleners, mensen die je willen helpen. Zij doen gewoon hun best.”

Ruim een kwart van de assistenten geeft aan meer dan vier keer per jaar te maken te hebben met geweld op het werk. Veel doktersassistenten in huisartsenpraktijken en -posten voelen zich daardoor angstig en onveilig. Ook zijn ze vaak verdrietig en boos en kampen ze met langdurige, fysieke klachten.

Venray

Een op de vijf doktersassistenten maakte melding bij de politie en een op de negen deed aangifte. Sommige huisartsenpraktijken nemen maatregelen, zoals een alarmknop of een afgeschermde balie. De NVDA voerde het onderzoek uit naar aanleiding van een aantal incidenten, zoals de assistent die op de huisartsenpost in Venray werd uitgescholden, bedreigd en bespuugd door een boze man. De politie wilde de aangifte niet opnemen, omdat er glas tussen zat en het daarmee geen doodsbedreiging was.