Onderzoek

Speciale pleister tegen nare doorligwonden

Print
Speciale pleister tegen nare doorligwonden

Afbeelding: Getty Images

Maastricht / Itteren -

Een speciale pleister kan helpen bij het voorkomen van nare pijnlijke doorligwonden. Dat blijkt uit recent onderzoek van Maastricht UMC. Deze wound dressing wordt in Nederland nog nauwelijks gebruikt.

De pleister bestaat uit lagen zacht absorberend schuimmateriaal en kan op bijvoorbeeld het stuitje en de hiel worden geplakt. Daar vangt de pleister de ‘schuifkrachten’ op die ontstaan als een patiënt met de leuning omhoog in bed ligt. Luuk de Wert deed er voor zijn promotie onderzoek naar: „Door de zwaartekracht komt in zo’n houding vooral de huid van het stuitje en de hielen onder spanning te staan. Dat zorgt voor huidschade en dat kan weer leiden tot doorligwonden.”

Preventief

De Wert vertelt dat in landen als Australië en Italië al wel met de pleisters wordt gewerkt. „In Nederland behandelen we doorligwonden vaak pas met zo’n pleister als ze er al zijn, terwijl we ze dus ook preventief kunnen gebruiken.”

Om de kosten hoeven artsen het niet te laten: een pleister kost ongeveer vijf euro en gaat zo’n vijf dagen mee. De pleister is vooral geschikt voor patiënten met een hoog risico op doorligwonden. Dan gaat het onder andere over bedlegerige patiënten in verpleeghuizen, ouderen die een heupoperatie hebben ondergaan en mensen die op de intensive care liggen, zoals comapatiënten. Doorligwonden kosten zo’n miljard euro per jaar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen