Nieuwe opzet Literair café Leudal van start

Print
Nieuwe opzet Literair café Leudal van start

Het nieuwe Literaire café Leudal wordt een combinatie van literatuur, muziek en beeldend werk Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Haelen -

Literair café Leudal, een nieuw initiatief uit de koker van Wies Kerbusch die vanaf het eerste uur betrokken was bij literair café Niet Direct, beleeft op 7 april zijn première in Kasteel Aldenghoor in Haelen.

Op 15 maart 2018 kwam er tot verdriet van velen een einde aan Niet Direct, het populaire podium voor kunst met taal en muziek van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal. Het literaire vacuüm dat daardoor ontstond werd in Heythuysen opgevangen door Cultureel café De Bombardon en in Neeritter kunnen de liefhebbers van literatuur sinds kort naar een Literaire Galerie die door Els Bruijnen in Atelier 27 georganiseerd wordt en waar schrijvers uit het Limburgse land te gast zijn. Nu volgt dus ook Haelen op 7 april met een eerste literair café.

Doorstart, maar geen kopie

Wies Kerbusch: „Ik ben al een aantal jaren bestuurslid van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal en ik zat bij de stichting een tiental jaren in de werkgroep Literatuur met mijn dorpsgenoten Paul van Dooren en Pierre Boonen. Toen we met ons drieën besloten met Niet Direct te stoppen, bleef ik evengoed nog bestuurslid van de stichting waar ik -helaas in mijn eentje- de werkgroep literatuur beman. Daarnaast organiseer ik het jaarlijkse kunstfietsen in Leudal. Ik heb het initiatief tot een nieuw literair café genomen gezien de grote belangstelling die er altijd was voor de literaire avonden van Niet Direct. Deze werden onder de vlag van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal georganiseerd. Ik zie het dan ook meer als een soort doorstart, ofschoon ik er meteen aan wil toevoegen dat ik geen Niet-Direct-avonden ga kopiëren! Literair café Leudal moet duidelijk een andere signatuur krijgen, maar uiteraard blijft literatuur de hoofdmoot. Er zullen dus zeker schrijvers uitgenodigd worden die een performance komen geven. Natuurlijk zal er ook muziek zijn ter verluchtiging. Er moet bijvoorbeeld ook plaats zijn voor lezingen die verband houden met boeken, met lezen enzovoorts. Het lijkt me ook fijn als het publiek meer bij de voorstelling van de gasten betrokken zou kunnen worden in de zin van: lees dit of dat boek van tevoren, dan kun je de schrijver erover bevragen. Vooralsnog start Literair café Leudal met één middag in het voorjaar en één in het najaar.”

Literatuur, muziek en beeldend werk

De eerste keer is gepland op zondagmiddag 7 april van 15.00 tot 17.00 uur in De Paerdestal op kasteel Aldenghoor in Haelen. Daar zal onder andere Arnoud Rigter optreden met de voorstelling ‘Het Brute Nationaal Geluk’ (https://arnoudrigter.nl/agenda/het-brute-nationaal-geluk-ronze-vlaanderen/). Dat is een Vlaams-Nederlandse samenwerking die bestaat uit de schrijver Mathijs Duyck, illustrator Jelle Meys, muzikant Pieter Servranckx en Arnoud Rigter zelf. Wies Kerbusch: „Het wordt een combinatie van literatuur, muziek en beeldend werk. Ook is er die middag gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen aan de performers. Ik hoop dat de mensen die voorheen ons trouwe publiek bij Niet Direct vormden -en natuurlijk alle andere belangstellenden- de weg naar Kasteel Aldenghoor weten te vinden, zodat ik hun een fijne, aangename zondagmiddag kan bezorgen op een mooie aansprekende locatie.” De entree bedraagt als vanouds € 5,-.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje