Opgepakte man bij flyeractie Wilders had messen en bijl bij zich

Print
Opgepakte man bij flyeractie Wilders had messen en bijl bij zich

Wilders omgeven door beveiligers, zaterdag tijdens de flyer-actie in Heerlen Afbeelding: ANP

Heerlen / Hoensbroek -

De man die zaterdagmiddag in Heerlen werd aangehouden voor de flyeractie van Geert Wilders, had twee messen en een bijl bij zich.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) na een tweet daarover van Wilders zelf. „Complimenten voor alertheid politie en NCTV”, schreef de PVV’er op Twitter. „Veel ellende voorkomen.”

De man werd zaterdag opgepakt voordat Wilders in Heerlen arriveerde. De PVV-leider kwam naar de stad om te flyeren met de PVV-afdeling in Limburg voor de provinciale verkiezingen op 20 maart. Hij bezocht vanaf het middaguur het centrum en het Stationsplein in het bijzonder.

Over de identiteit en motieven van de verdachte zijn nog geen mededelingen gedaan. De politie onderzoekt de zaak nog. Wilders meldde zaterdag dat het volgens informatie van de NCTV ging om een verwarde man die hem iets zou willen aandoen.

De PVV-voorman zet zijn campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart gewoon door. Hij gaat zaterdag flyeren in Volendam en Spijkenisse.

Eerdere bedreigingen

Wilders wordt al vele jaren beveiligd vanwege bedreigingen uit vooral radicaal-islamitische hoek. In het openbaar campagnevoeren is daardoor lastig. De leider van de grootste oppositiepartij moest in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 zijn openbare campagne korte tijd stilleggen nadat de dienst die hem beveiligt, in opspraak was gekomen.

In augustus vorig jaar werd een toen 26-jarige man uit Pakistan aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij op Facebook dreigde met een aanslag op de PVV-voorman. Hij was boos over de door de politicus uitgeschreven cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed. Die wedstrijd werd uiteindelijk door Wilders afgeblazen.