FESTIVAL

Explore toont theater uit Afrika en Zuid-Amerika

Print
Explore toont theater uit Afrika en Zuid-Amerika

Scène uit ‘Somewhere at the Beginning’ van de Senegalese theatermaakster Germaine Acogny. Afbeelding: Festival Explore

De tweede editie van het Explore Festival brengt de komende weken vijf voorstellingen van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse kunstenaars in tien Nederlandse theaters, waaronder die in Parkstad.

In Heerlen en Kerkrade zijn vier producties te zien, uit Argentinië, Brazilië, Senegal en Zuid-Afrika. De aftrap is woensdag (20.15 uur) in Heerlen waar Claudia Poblete, die in de jaren van het Argentijnse generaalsregime als baby werd weggehaald bij haar ouders, haar aangrijpende levensverhaal op de planken brengt.

Op dinsdag 19 maart is de muzikale theatervoorstelling Via Kanale van het Zuid-Afrikaanse gezelschap Via Kathlehong te zien in Kerkrade (20.00 uur). Het stuk gaat over de belofte op land, onderwijs, zorg en een beter leven, die gebroken werk door corruptie en hebzucht.

Op woensdag 27 maart (20.30 uur) speelt Germaine Acogny uit Senegal haar levensverhaal en dat van haar familie in Heerlen. Ze haalt herinneringen op aan haar vader die in het koloniale verleden van Senegal onder de blanke heerschappij diende en verbeeldt haar vlucht naar Europa. Een dag later, op donderdag 28 maart, is in Heerlen de 4,5 uur durende theatervoorstelling Odisseia van het Braziliaanse Cia. Hiato te zien. Regisseur Leonardo Moreira liet zich inspireren door het verhaal over Odysseus, de Griekse held die er, na tien jaar vechten in de Trojaanse oorlog, vervolgens ook nog eens tien jaar over deed om weer thuis te komen. Moreira verweeft dit heldenverhaal met nieuw feminisme en de #MeToo-discussie.

Meer info: www.explorefestival.nl