Zeg het maar: Jos Nijsten uit Genhout

Print
Zeg het maar: Jos Nijsten uit Genhout

Jos Nijsten. Afbeelding: Marlon de Bruijn/Sure Shot Photography

Groot Genhout / Klein Genhout -

Toneelvereniging ‘Ons Genoegen’ uit Genhout speelt de komende twee weekenden het stuk: Sterallures. Jos Nijsten (64) is vijftig jaar lid en speelt één van de rollen.

Hoe ben je bij de toneelvereniging terechtgekomen?

„Mijn vader was lid en jarenlang voorzitter van Ons Genoegen. Ik kom uit een gezin van zeven kinderen en mijn vader zei altijd: ‘Je leert ontzettend veel van toneel.’ Uiteindelijk ben ik samen met een broer en zus mee gaan spelen. Ik ben nooit meer weg gegaan.”

Heeft vader gelijk gekregen: heb je er wat van opgestoken?

„Absoluut. Kinderen zouden eigenlijk allemaal het toneel op moeten. Ik was als kind heel verlegen, dat is door toneel verdwenen. Je leert voor mensen spreken, je krijgt daardoor zelfvertrouwen. Daarnaast brengt het ook heel veel plezier om samen met anderen te spelen.”

In het toneelstuk Sterallures speel je één van de hoofdrollen. Waar vertelt het stuk over? „We spelen een blijspel, waarin we een toneelvereniging spelen die ervan droomt om het dorpszaaltje eens te verruilen voor het grotere werk. Dat levert leuke scènes op.”

Is dat ook iets dat je zelf hebt geambieerd? „Nee, ik heb nooit de ambitie gehad om professioneel toneel te spelen.”

Wat is een hoogtepunt geweest in de afgelopen vijftig jaar? „Als toneelspeler de klucht Onger Os. Het stuk ging over de homoproblematiek. Dat was, 35 jaar geleden, heel controversieel. Zeker omdat destijds in Genhout veel boerengezinnen woonden. Hoogtepunt voor de vereniging was vier jaar geleden het stuk De Inspecteur. Dat maakten we samen met alle verenigingen uit het dorp in de openlucht. Er kwam 2500 man publiek op af.”

Ben je helemaal klaar voor je jubileumrol? „Ik ben wat ziekjes, dat wordt nog spannend, maar het moet lukken.”