Inzaaiactie voor bloem- en vogelrijke akkerlanden

Print
Inzaaiactie voor bloem- en vogelrijke akkerlanden

Een bloemrijke akkerrand: bijen, vlinders en vogels genieten er samen met u van. Afbeelding: Plattelandscoöperatie

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum -

Het project Bloem- en Vogelrijke akkerranden is in de regio Midden-Limburg al enkele jaren een succes. Mede vanuit de gemeenten Peel en Maas, Leudal, Weert, Beesel en Maasgouw wordt het dit jaar opnieuw mogelijk gemaakt om bloem- en vogelrijke akkerranden en overhoeken in te zaaien.

Jaarlijks wordt in de regio voor circa 20 hectare bloemrijke akkerranden/overhoeken zaad beschikbaar gesteld en akkerranden en overhoeken bij agrariërs en andere plattelandsbewoners ingezaaid. Zo wordt door agrariërs en andere eigenaren op een laagdrempelige wijze een bijzondere bijdrage geleverd aan een mooi landschap en biodiversiteit. Naast de ‘commerciële agrarische akkerranden’ (in Leudal, Peel en Maas, Weert en Maasgouw) wordt er ook weer veel bloemrijk zaad beschikbaar gesteld aan particulieren of buurtorganisaties, dit voor een kleine eigen bijdrage. De commerciële randen -akkerranden van productieve landbouwgrond- krijgen een vergoeding van 15 cent/m2 voor het beschikbaar stellen van de grond en het inzaaien.

Voor de burger/bezoeker levert dit een kleurrijk en recreatief aantrekkelijk landschap op. Het initiatief is tegelijk van essentieel belang in de bevordering van de biodiversiteit in het buitengebied. Bloemrijke planten uit de streek herstellen mede de natuurlijke omgeving en bieden vele insecten en vogels leefmogelijkheden. De bijen (solitaire vooral) die er vertoeven zijn van grote economische betekenis voor de land- en tuinbouw. De bloem- en vogelrijke kruidenmengsels bestaan onder andere uit Cosmea, Phacelia, Meisjesogen, Klaproos, Boekweit, Gele Kamille en nog circa 10 soorten. De mengsels zijn niet woekerend en bevatten dus geen ruigtekruiden.

Aanmelden

Wie in landelijk gebied een agrarische rand of als plattelandsbewoner een overhoek of akkerrand heeft om bloemrijke kruiden in te zaaien, kan tot uiterlijk 10 april een ingevuld aanmeldingsformulier sturen naar de Plattelandscoöperatie, e-mail info@plattelandscooperatie.nl Het aanmeldingsformulier vind je hier.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje