Petitie voor behoud school Doenrade maakt geen kans

Print
Petitie voor behoud school Doenrade maakt geen kans

De basisschool in Doenrade. Afbeelding: Rob Oostwegel

Doenrade -

In Doenrade loopt een petitie om de basisschool in het dorp open te houden. Honderden dorpelingen vrezen dat de leefbaarheid van Doenrade achteruitgaat. Volgens onderwijsstichting Movare maakt de petitie geen kans. „Het besluit om te fuseren met Merkelbeek staat vast.”

„Maak van Doenrade geen spookstad! Het sluiten van basisschool Sint Jozef slaat de ziel uit ons dorp. Met de school verdwijnt niet alleen een onderwijsinstelling, maar ook een ontmoetingsplaats, een activiteitencentrum, kortom een samenbindende factor van betekenis. Er blijft straks niks meer over in ons dorp”, schrijven de opstellers van het verzoekschrift.

Handtekening

In enkele weken tijd hebben ruim 350 mensen hun handtekening gezet. Dat kan online op de website petitie24.com en op papier in het dorp zelf. Maar de actie zal onderwijsstichting Movare niet op andere gedachten brengen, vertelt bestuurssecretaris John Wevers. „De besluiten zijn genomen, de medezeggenschapsraad heeft met de fusie ingestemd.”

Wevers doet geen uitspraken over de leefbaarheid van het dorp. „Het schoolbestuur kijkt naar de kwaliteit van het onderwijs.” Op grond daarvan is besloten dat de kinderen van Doenrade naar de basisschool in Merkelbeek gaan. De twee scholen zijn 1 augustus vorig jaar gefuseerd. De Sint-Jozefschool blijft echter tot augustus 2021 open. Dit jaar zijn de groepen 1 tot en met 8 daar nog gestart. Volgend schooljaar krijgen alleen de groepen 3 tot en met 8 nog les in Doenrade. En in het laatste jaar, 2020/2021, de groepen 5 tot en met 8.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen