Riool en wegen Ransdaal gaan voor 2,5 miljoen euro op de schop

Print
Riool en wegen Ransdaal gaan voor 2,5 miljoen euro op de schop

Werkzaamheden aan de Ransdalerstraat in 2018. Afbeelding: Mitchell Giebels

Ransdaal -

De gemeente Voerendaal investeert 2,5 miljoen euro in de reconstructie van het riool en wegen van Ransdaal. Werkzaamheden in en bij het kerkdorp moeten de wateroverlast bij hevige buien tegengaan.

Het project moet er ook voor zorgen dat het aantal (riool)overstorten naar de Scheumerbeek drastisch wordt beperkt. Daarmee wordt voldaan aan milieueisen voor het oppervlaktewater.

Volgens wethouder Pierre Verbraak (PvdA, Openbare Ruimte) is de rioolreconstructie voor Ransdaal het grootste lopende project in Voerendaal. Werkzaamheden aan riool, pleinen, straten en waterbuffers zullen in het laatste kwartaal van 2019 starten en ongeveer een jaar in beslag nemen.

Capaciteit

Onder meer de Past. Laevenstraat, Kampstraat, Ranzaerstraat, Rootveldstraat, St. Gillisstraat, Dr. Huntjenstraat, Spaans Hof, Staatsland en Koulenbergsweg krijgen een gescheiden rioolstelsel. Het vuilwaterriool krijgt een grotere capaciteit en de huisaansluitingen worden vervangen. Dat geldt ook voor het asfalt en op sommige plekken voor inrichting van wegen (versmallingen etc.)

„Het werk wordt in fases uitgevoerd zodat straten relatief kort afgesloten zijn”, zegt Verbraak. „Het is ook gelukkig niet zo’n project als de Ransdalerstraat. De doorgaande ader van het dorp moest daarvoor op slot. Daarvan is in dit geval geen sprake.”

Begrip

Inwoners van Ransdaal zijn in de voorbereiding - die een jaar in beslag nam - betrokken. „Er bestaat behoorlijk veel begrip voor de ingreep. Je moet natuurlijk eens het riool vervangen en ontkomt er niet aan om de straat dan open te breken. Maar we zullen er alles aan doen om de overlast tot een minimum te beperken.”

In en rond Ransdaal ontstaat bij hevige buien geregeld wateroverlast. Dat heeft mede te maken met de capaciteit van het riool. Door een te hoge aanvoer komt vuilwater naar boven of in het milieu terecht. Tijdens de reconstructie wordt een apart riool aangelegd voor regenwater.

Waterbuffers

Ook worden waterbuffers aan de rand van Ransdaal (in een weiland tussen Ransdaal en Schoonbron) vergroot. „Daardoor kan bij hevige buien meer water worden vastgehouden. Dat beperkt het aantal overstorten op de Scheumerbeek.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen