Tientallen boa’s erbij om criminaliteit buitengebied aan te pakken

Print
Tientallen boa’s erbij om criminaliteit buitengebied aan te pakken

Afbeelding: ANP XTRA

De komende jaren moeten er in Limburg dertig boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) bijkomen om de criminaliteit en overlast in natuurgebieden beter te kunnen aanpakken. De provincie staat welwillend tegenover dit voornemen van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en de wildbeheereenheden in Limburg.

Er zijn momenteel naar schatting tussen de vijftig en zestig boa’ s in Limburg voor handhaving in het buitengebied. Die zijn onder meer in dienst van gemeenten en organisaties als Staatsbosbeheer.

De dertig extra boa’s moeten in dienst komen van de afzonderlijke wildbeheereenheden waar de jagers in zijn vertegenwoordigd. Op dit moment hebben al vier wildbeheereenheden, onder meer in Zuid- en Midden-Limburg, een eigen boa.

Vrijstaat

Volgens Ger van Hout, regiomanager Limburg en Gelderland van de Jagersvereniging gaat het om dertig deeltijdboa’s, die vooral ’s avonds, in de nachtelijke uren en in de weekenden op pad gaan. „Juist dan is het in de bossen en het buitengebied net een vrijstaat. Er zijn gewoon te weinig oren en ogen in het veld om een vuist te maken tegen criminaliteit en verstorend gedrag.” De boa’s zullen zich onder meer gaan richten op het aanpakken van stropen, illegaal motorcrossen en het illegaal plukken van paddenstoelen en beschermde planten.

Lees ook: Zorgen over veiligheid in het bos en buitengebied

De boa’s krijgen volgens hem onder meer een vrijwilligersvergoeding van maximaal 1700 euro per jaar, gebruik van auto en brandstof, een uniform en een gedegen opleiding. De kosten per boa komen uit op 10.000 euro per jaar.

Vissen

De Jagersvereniging wil dat de provincie een deel van kosten voor die extra boa’s voor haar rekening neemt, net als in Gelderland. Volgens een woordvoerder staat de provincie welwillend tegenover het initiatief. „Met een redelijk beperkte financiële inspanning kun je het toezicht in het buitengebied een flink stuk verbeteren. Een besluit nemen we als het plan officieel is ingediend.” Ook Sportvisserij Limburg overweegt een aantal boa’s te gaan inzetten. Volgens Van Hout is het goed mogelijk dat wildbeheereenheden en visserijsport op dit terrein gaan samenwerken en ook kosten delen.

De zorgen over de veiligheid en het tekort aan handhaving in het Limburgse buitengebied leven ook bij Limburgs Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. Zij hebben recent hun zorgen geuit bij de provincie over het gebrek aan capaciteit en bevoegdheden van de provinciale Groene Brigade, die uit zes personen bestaat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →