Interventie

Gemeenteraad Kerkrade wilde journalist De Limburger toegang ontzeggen

Burgemeester Jos Som. © Luc Lodder

Door een interventie van burgemeester Jos Som van Kerkrade is maandagavond voorkomen dat een voorstel behandeld zou worden om een verslaggever van De Limburger te weren uit een commissievergadering.

Marcel de Veen

Het gaat om de journalist die anderhalve week geleden onthulde dat burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen tevergeefs solliciteerde naar de Kerkraadse burgemeesterspost. Gouverneur Theo Bovens beweerde een dag later dat de verslaggever zich illegaal toegang tot het gemeentehuis had verschaft op het moment dat de gemeenteraad de burgemeestersbenoeming in beslotenheid besprak. Bovendien zou de journalist zich schuldig hebben gemaakt aan afluisterpraktijken. De gouverneur trok die beweringen afgelopen week in, nadat de krant gedreigd had met een kort geding.

Lees ook: De ommezwaai van Theo Bovens

Beroering

De gang van zaken zorgde voor grote beroering in politiek Kerkrade. De kwestie liep zo hoog op dat vorige week vanuit de boezem van de raad een voorstel werd voorbereid om de betrokken journalist te weren voor de commissie Algemene Zaken die maandagavond gehouden is.

Een deel van de raad in Kerkrade is van mening dat het vertrouwen in de redacteur en De Limburger zo is geschaad dat ‘eerst de lucht geklaard moet worden’. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via een gesprek tussen de betrokken journalist en een delegatie van raadsleden.

Ongewenst persoon

Aangezien dat onderhoud nog niet heeft plaatsgevonden, zou het volgens bronnen in de Kerkraadse politiek beter zijn dat de journalist zich voorlopig niet zou vertonen in de raadszaal. Als stok achter de deur zou aan het begin van de vergadering van maandagavond het voorstel ter sprake worden gebracht om de verslaggever tot ongewenst persoon te verklaren.

Na ruggespraak met burgemeester Jos Som is die gedachte in de loop van de dag echter schielijk losgelaten.

Dronken

Som zegt daarover desgevraagd: „Een journalist uitsluiten om een vergadering bij te wonen is volstrekt onmogelijk en onwenselijk.”

Volgens de burgemeester is iedereen - tenzij agressief of dronken - altijd welkom in Kerkrade om de openbare beraadslagingen te volgen. „Hoewel ik buiten deze hele zaak sta, is het natuurlijk duidelijk dat iedereen in onze raadszaal zijn werk moet kunnen doen. Mocht dit grondrecht van een journalist in het geding komen, dan ga ik daar als burgemeester pal voor liggen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal