Komt Apple dan toch met de langverwachte streamingdienst?

Print
Komt Apple dan toch met de langverwachte streamingdienst?

Afbeelding: AFP

Apple houdt op 25 maart op het hoofdkwartier in Cupertino een evenement waarbij dit keer hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe iPhone wordt gepresenteerd. Naar alle waarschijnlijkheid presenteert de techgigant de eigen videodienst en wellicht een abonnementendienst voor nieuws presenteren.

Diverse Amerikaanse media hebben een uitnodiging gekregen voor een evenement in het Steve Jobs Theater in Cupertino. Bij de per e-mail verstuurde uitnodiging zat een korte animatie met een klassieke filmaftiteling waarbij uiteindelijk het Apple-logo in beeld komt met daarbij de tekst ‘It’s show time’. Dezelfde tekst gebruikte Apple ook al in 2006 voor een evenement om de originele Apple TV aan te kondigen.

Kenners verwachten dat de eigen streamingdienst voor video gaat aankondigen. Daar zijn producties te bekijken die Apple zelf heeft gemaakt. Bezitters van de Apple TV-apparaten hoeven daar waarschijnlijk niet voor te betalen.

Er waren eerder al de nodige geruchten dat Apple op 25 maart naast de videodienst een abonnementendienst voor nieuws gaat presenteren. Het bedrijf heeft nog niet officieel bevestigd wat er op 25 maart precies wordt aangekondigd. Wellicht volgen ook aankondigingen over een nieuwe iPad en vernieuwde AirPods.

Moeilijkheden

De ontwikkeling van de streamingdienst ging niet zonder slag of stoot. Zowel Netflix als HBO hadden hun bedenkingen bij de dienst. Deze aanbieders moesten waarschijnlijk hard onderhandelen over hoeveel ze moeten afdragen aan Apple als klanten een abonnement afnemen via de hub van Apple. De iPhone-fabrikant zou dertig procent van het maandelijkse bedrag willen inhouden. Aanbieders zoals Netflix en Spotify hebben eerder al de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten uit hun iOS-apps verwijderd, omdat Apple een commissie vraagt van het maandelijkse bedrag als mensen vanuit de apps een abonnement afsluiten.

Apples videodienst zou vergelijkbaar zijn met Amazon Prime Video Channels. Daar doet Netflix niet aan mee, maar HBO wel. Apple zou al jaren met aanbieders van video aan het onderhandelen zijn over toegang tot hun materiaal. Het bedrijf heeft ook al flink geïnvesteerd in eigen materiaal, zo heeft het een deal met talkshowhost Oprah Winfrey.