Goud stelend personeel van recyclingbedrijf in Maastricht ontslagen

Print
Goud stelend personeel van recyclingbedrijf in Maastricht ontslagen

Afbeelding: Robert Vos

Maastricht -

Recyclebedrijf Inashco uit Maastricht heeft vijf medewerkers ontslagen die uit afval gewonnen goud hebben gestolen. Eén van de vijf heeft zijn ontslag aangevochten, maar de rechtszaak hierover verloren.

Inashco recyclet edelmetalen zoals goud, zilver en koper uit huishoudelijk afval, dat afkomstig is uit verschillende landen. Duizend kilo restafval levert gemiddeld honderd gram goud op. De helft daarvan is zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van tussen het afval aanwezige ringen. De teruggewonnen metalen worden verkocht aan smelterijen in Europa.

Gerucht

In april vorig jaar krijgt het bedrijf, gevestigd naast Enci, een anonieme tip dat enkele werknemers waardevolle metalen stelen die bij het scheidingsproces vrijkomen. Aan alle medewerkers is daarop verteld dat het gerucht ging dat er goud werd gestolen. Na die mededeling bleek dat er nog steeds goud verdween en wel bij een bak waar met een pulserende beweging zware metalen van lichte worden gescheiden.

Camera’s

Inashco schakelde Hoffmann Bedrijfsrecherche in, dat camera’s in het bedrijf ophing. Op die beelden is te zien dat vijf medewerkers waardevolle materialen uit een bak halen en in hun zak stoppen. Een van hen hangt lappen over een reling en kijkt meermaals om zich heen. Volgens Inashco doet hij dat om te voorkomen dat wordt gezien dat hij steelt.

Videobeelden

Vier van de betrapte medewerkers hebben de diefstal bekend, de vijfde heeft ontkend. Enkele collega’s hebben echter aangegeven dat ook hij goud heeft gestolen. Op de videobeelden is verder duidelijk te zien dat de man meerdere keren zijn hand in de bak steekt en daarna naar zijn broekzak laat gaan. De verklaring die de man voor zijn gedrag heeft gegeven, heeft de rechtbank in Maastricht niet kunnen overtuigen. De rechter heeft het verzoek van de man om zijn ontslag ongedaan te maken, afgewezen.